banner359

Umman’da Türk Rüzgarı

Arap dünyasının önemli etkinliklerinden “15. Uluslararası Muskat Festivali”nde geleneksel Türk el sanatları ve yöresel halk dansları Ummanlılarla buluştu.Türk kültürü, Umman’ın başkenti Muskat’ta düzenlenen 15. Uluslararası Muskat...

22 Ocak 2015 Perşembe 11:32
Umman’da Türk Rüzgarı
Arap dünyasının önemli etkinliklerinden “15. Uluslararası Muskat Festivali”nde geleneksel Türk el sanatları ve yöresel halk dansları Ummanlılarla buluştu.
Türk kültürü, Umman’ın başkenti Muskat’ta düzenlenen 15. Uluslararası Muskat Festivali’nde tanıtıldı. Türkiye’nin Somut Olmayan Dünya Mirası olarak UNESCO listesine en son kaydettirdiği ebru sanatı da görücüye çıktı. Sergilendiği ülkelerde ilgi odağı olan ebru sanatı Ummanlıları adeta büyülerken, Anadolu topraklarının yöresel oyunlarını sergileyen Devlet Halk Dansları’nın genç yetenekleri de başarılı performanslarıyla göz doldurdu. Topkapı Sarayı ile Kapalıçarşı mimarisinin harmanlandığı ortalama yüz metrekarelik Türk reyonunda Sultan Yıldırım Bayezid Han ve Fatih Sultan Mehmet’in kullandığı kılıç örnekleri ziyaretçilerin ilgisini çekti. Güzelliğini ateşte bulan cam sanatından tarihimizin nadide mirası çiniciliğe günümüzde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının sergilendiği Türk reyonunda tezhip-minyatür, Edirnekari, gümüş işçiliği-telkari, yazmacılık, keçecilik, bakırcılık, sedefkârlık, ahşap ve lüle taşı işçiliği, tespih yapımı, ipek dokumacılık, hat ve nakış sanatları da bir ay boyunca ziyaretçilerle buluşacak.
Nüfusunun önemli bir bölümünü yabancıların oluşturduğu Umman’da Türk folkloru da yöresel kıyafetleri ve ezgileriyle ilgi odağı oldu. Devlet Halk Dansları’nın gönüllü öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi, Türkiye’nin dört bir köşesinden örnekler sundu. Festivalde Aşuk ile Maşuk, Kafkas, çiftetelli ve zeybek oyunları başkent Muskat’ın farklı bölgelerinde dört gün boyunca seyirci karşısına çıktı.
Hindistan, İran, Fransa, Özbekistan, Mısır, Fas, Tanzanya, Çin, Tayland ve Türkiye’nin yer aldığı 15. Uluslararası Muskat Festivali, Türkiye’den usta elleri bir ay boyunca ağırlamaya devam edecek.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<