460 filmin sonu huzurevinde bitti

Cüneyt Arkın, Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın gibi Türk Sineması'nın dev isimleriyle 460 Türk filminde rol alan emektar sanatçı Suat Geyik'e ailesi de sahip çıkmayınca sokakta kalmak üzereyken Adana Valiliği tarafından huzurevine yerleştirildi.

09 Kasım 2014 Pazar 15:14 2014-11-09 15:16:50
460 filmin sonu huzurevinde bitti

 66 yaşındaki Suat Geyik, ailesinin Siirt'ten Adana'ya gelmesiyle çocukluk yılları Adana'da geçti. O dönemde yazlık sinemaların çok olduğu Adana'da sinema önlerinde patlamış mısır ve çerez satarken sinemaya merak sardı. Türk filmlerinde oynamak için Adana'dan 1963 yılında İstanbul'a giden ve burada filmlerde rol almaya başlayan Geyik, 1963 yılından sonra 40 yılda aralarında Cüneyt Arkın, Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Adile Naşit gibi dev oyuncuların da bulunduğu çok sayıda sanatçı ile kamera karşısına geçti. Çekildiği dönemde ses getiren Battal Gazi, Seyithan, Yedi Dağın Aslanı, Malkoçoğlu, Dertli Pınar, Neşeli Günler, Kaderimsin, Gönül Yarası gibi filmlerde rol aldı. Geyik yerli oyuncuların yanı sıra Tony Curtis, Charles Bronson gibi yabancı oyuncularla da kamera karşısına geçti. 

İran'da düzenlenen bir film festivalinde ise en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü alan Geyik, son olarak Hanımın Çiftliği, Arka Sokaklar dizisinde küçük bir rol aldı. Evlenen ve çocukları olan Geyik akciğer kanseri hastalığına yakalanınca filmlerde oynayamaz duruma geldi. Bu nedenle ekonomik sıkıntıya düşen Geyik ailesinden de kopmaya başladı.

banner380

SOKAKTA KALMAKTAN KURTARILDI
Geyik önce İstanbul'da bir handa tek başına yaşamaya başladı. Daha sonra ise çocukluğunun geçtiği Adana'ya geldi. Burada biraz biriktirdiği parayla otellerde kalan Geyik'in parası tükendi. Bunun üzerine sokakta kalma riskiyle karşı karşıya kaldı. Dizilerde ufak tefek rol alarak geçimini sağlamaya çalıştı. Ancak hastalığı nedeniyle o rolleri de alamaz oldu. Bunun üzerine Adana Valiliği'ne giderek cebinde beş kuruş parası kalmadığını, eski Yeşilçam artisti olduğunu sokakta kalmak zorunda kalacağını söyledi. Bunun üzerine valilik Geyik'e yardımcı olarak Adana Huzurevi'ne yerleştirdi.

460 FİLMDE OYNADI EMEKLİ OLAMADI
Suat Geyik ünlü isimlerle 460 filmde yan rollerde oynamasına rağmen emekli olamadı. Prim günü dolmadığı için emekli olamayan Geyik SGK ile görüştü ancak 21 bin lira yatırması gerekiyordu. Ancak cebinde 21 bin değil 1 lirası bile olmayan Geyik sosyal medyadan örgütlenerek emekli olmak için dayanışma gecesi düzenledi ancak geceye kimse katılmadı. Bu nedenle para da toplanamadığı için emekli olamadı. Geyik, şimdi emekli olabilmek için torba yasasıyla birlikte bankaların faizsiz kredi vermesini bekliyor ancak onu bile ödeyecek gücü yok.


"DÜŞTÜĞÜM DURUM TARİF EDİLEMEZ"
Suat Geyik huzurevinde kalmaktan mutlu olduğunu belirterek, "Türk Sineması'nda aklınıza gelebilecek herkesle kamera karşısına geçtim ancak emekli dahi olamadım. Kanser hastalığına yakalandığım için sinemayı bıraktım. Astım ve bronşit rahatsızlığım var. Eski dönemde ise Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray ile Kölen Olayım, Güllü Geliyor Güllü filminde oynadım. Bunların dışında Fatma Girik, Filiz Akın, Yılmaz Güney, Ayhan Işık ile birlikte filmlerde oynadım. Ben genelde dram, avantör, dayak yiyen, attan düşen rollerinde oynuyordum. Benim düştüğüm durum tarif edilmez. Birdenbire düşüyorsun, gelenin gidenin yok, soranın yok. Ben her 15 günde bir hastaneye gidip kemoterapi görüyorum. Sanatçı arkadaşlarımdan da beni ziyaret etmeye gelen yok. Onlara sesleniyorum gelsinler benim halimi görsünler insanoğlu her hale düşüyor. Hiçbir gelirim yok, kazancım da yok, valilik sayesinde burada kalıyorum daha önce 5. sınıf otellerde kalıyordum, birikmiş param vardı o da bitmek üzereydi. Valilik olmasa sokakta kalmaya başlayacaktım. Buna da şükür" dedi. 

Son Güncelleme: 09.11.2014 15:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<