Sinema Emektarları Bu Yasayı Bekliyor

Sinema Oyuncular Meslek Birliği (BİROY) üyesi Ünlü Oyuncu Rıza Akın, yasa çıkması halinde oyuncuların telif haklarını alabileceklerini belirterek, "Böyle bir yasa çıkarsa sinema emektarları sokaklarda ölmek zorunda kalmaz" dedi. BİROY...

19 Eylül 2014 Cuma 15:34
Sinema Emektarları Bu Yasayı Bekliyor
Sinema Oyuncular Meslek Birliği (BİROY) üyesi Ünlü Oyuncu Rıza Akın, yasa çıkması halinde oyuncuların telif haklarını alabileceklerini belirterek, "Böyle bir yasa çıkarsa sinema emektarları sokaklarda ölmek zorunda kalmaz" dedi.
BİROY olarak İspanya’da yayınlanan bir filmden sinema tarihinde ilk kez 10 ayrı Türk oyuncunun telif aldığını söyleyen Rıza Akın, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez oyuncular geçmişte çektikleri bir film için telif bedeli aldı. Normalde oyuncular sadece filmi çekerken ücret alırlardı. Kültür Bakanlığı’nın bu konuda harekete geçmesi ve Türkiye’deki oyuncuların filmleri ve dizileri her yayınlandığında oyuncunun telif hakkının parasının ödenmesini sağlayabilirler. Müzikte bu olay başarıldı. Sinema dizide de telif hakkı yasası çıkması gerekiyor diye düşünüyorum. Ömer Çelik gibi Adanalı bir Bakan’a da bu yasayı gündeme getirmek ve çıkarmak yakışır" dedi.

"ÇOK ŞEY DEĞİŞİR"
Akın, Kültür Bakanlığı’nın BİROY ile birlikte çalışmasıyla filmlerin ve dizilerin takibi yapıldığında çok şeyin değişeceğini belirterek, "Emektar oyuncular geçmişte yaptıkları filmlerle devletten bir yardım değil, sadece telif hakları yasasının çıkmasını talep ediyorlar. Bu yasa çıktığı takdirde emektar sanatçılar, sokaklarda ya da huzurevlerinde ölmek zorunda kalmazlar" diye konuştu.
Altın Koza Film Festivali nedeniyle Adana’da bulunan Rıza Akın, festivalin Türkiye’nin en büyük festivalleri arasında olduğunu belirterek, "Ben de bir Adanalı olarak şehrimden gurur duyuyorum. Çok güzel projeler yapıldı. sinemalar okullarda gösteriliyor. Fakat ileriki yıllarda sinema ile eğlenceyi birbirine karıştırmadan daha çok sinema ağırlıklı bir festival olmasını dileriz" dedi.
Akın, Karina’nın günlüğü adlı bir filmde Altan Erkekli ile birlikte gönüllü olarak çalışmaya başladığını da belirterek, filmin Madımak Katliamı’nda Türkiye’ye gelen Hollandalı bir sosyoloğun tuttuğu günlükten yola çıkarak hazırlandığını söyledi. Rıza Akın, Karina’nın otel yanarken dahi, günlüğüne yazılar yazdığını belirterek, yönetmenliğini Ulaş Bahadır’ın yapacağı filmin gerçek bir hikayeden yola çıktığının ip uçlarını verdi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<