Açılışı Başbayan Davutoğlu Yaptı

Meme Ayı Bilinçlendirme Ayı Etkinlikleri kapsamında Nevşehir’e gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, etkinlik kapsamında Nevşehir’e getirilen 36 digital mamografi cihazı ile 19 CR cihazının açılışını gerçekleştirdi....

02 Ekim 2014 Perşembe 13:15
Açılışı Başbayan Davutoğlu Yaptı
Meme Ayı Bilinçlendirme Ayı Etkinlikleri kapsamında Nevşehir’e gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, etkinlik kapsamında Nevşehir’e getirilen 36 digital mamografi cihazı ile 19 CR cihazının açılışını gerçekleştirdi. Sare Davutoğlu, Meme kanserinin kadınların kanser türlerinin 4’te 1’ini oluşturduğunu söyleyerek, "Meme kanserinde farkındalığı artırmak gerekir" dedi.
Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanlığı tarafından meme kanserine dikkat çekmek için düzenlenen ve bu yıl Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun da katılımıyla Nevşehir’de gerçekleştirilen ’Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ etkinlikleri çerçevesinde konferans düzenlendi. Nevşehir Devlet Hastanesi Seminer Salonu’nda düzenlenen seminere, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Hacettepe Üniversitesi Rektörğ Prof. Dr. Murat Tuncer, KETEM’de tedavi gören hastalar, meme kanseri tedavisi gören hastalar ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan meme kanseri tedavisi gören Yasemin Tamer, "Yaklaşık 5 yıldır meme kanseri ile mücadele ediyorum. 26 yaşımdan beri kanser ile mücadele ediyorum. Kanserde erken teşhisin önemli olduğunu düşünüyorum. Eğer riskiniz varsa erken kontrol yaptırıp korkunuzu alabilirsiniz. Artık meme kanserinin yaş ortalaması düştü. Farkındalığın artması anlamında çok güzel çalışmalar yapılıyor" dedi.

"AB BİR YILDA 1.6 TRİLYON HARCIYOR"
Konferansın açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ise, "Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayıdır. dünya genelinde olduğu gibi bizde farklı etkinlikler yapalım dedik. dünyanın yeni kanser istatistiklerinin en önünde kadınlarda görünen en fazla kanser riski meme kanseridir. artık dünya genelinde en öndedir. Türkiye’de de son yıllarda kadınlarda görünen kanser türü. 60 bin kadınımıza kanser teşhisi koyuyoruz ve bunun 15 bini meme kanseridir. meme kanseri tamamen tedavi edilebilen bir kanserdir. kadın, üretkenliği ve çalışkanlığı dışında bizim için gelecek demektir. AB bir yılda 1.6 trilyon harcıyor. 2020’ye kadar tüm Avrupa genelinde yüzde 100 tarama ortaya koydular. biz sadece 40 yaşında mamagrofiye gelin diyoruz" ifadelerini kullandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, "Yola çıkarken önce insan dedik. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın dedik. Önce insanın yaşam, eğitim ve temel haklarını gördük. Kadın erkek hiçbir ayrımcılık yapmadan insanlara fırsat eşitliği verdik. Bu yüzden 12 yılımız dolu dolu geçti. sağlıkta dönüşüm en temel dönüşümdür. Burada en önemli pozitif ayrımcılıkta kadınlarımıza ve çocuklarımıza verildi. Mutlaka farkındalığın artması gerekiyor. Bu bilincin yükselmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün fırsatlar elimizdedir. Yeni araştırmaların bize önemli bir faktör olarak olduğunu görüyoruz. Bu işin maliyetinin de sonuçtan daha ucuz olduğunu düşünüyoruz. koruyucu ve önleyici sisteme mutlaka inanmamız gerekiyor. 12 yıllık Ankara tecrübesinin ardından şehrimize döndüğümüzde ilk olarak verdiğimiz talimat meme kanseri oldu. kadınlarımızın çekindiğini gördük ama bu işin başında inanan birilerinin olduğunu görünce sonuçlarının hızlı bir şekilde değiştiğini gördük. 76 milyonun sağlığı toplum sağlığından geçiyor. gücümüzü birleştirip koordine olacağız ve erken teşhisin hayat kurtardığını görüyoruz" şeklinde konuştu.
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan da, "İlimizde böyle hayırlı bir işi yaptığınız için teşekkür ediyorum. Erken teşhisin ve KETEM’in ne kadar önemli olduğunu birkez daha hissediyorum. Büyük bir vebal altında olduğumuzun bilinci ile ve halkımızın imkanlardan en iyi şekilde yararlanabilmeleri için değerli halkımıza yönelik sürdürmeye devam edeceğiz. Bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. bu tür toplantıların hem bilinçlenmemize ve hastalığı yenmenin erken teşhis olduğuna inanmamıza teşvik olmasını diliyorum" diye konuştu.

SARE DAVUTOĞLU
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, kitlelere doğru bilginin verilmesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, şunları söyledi:
"İnsanlar arası iletişimin hız kazandığı günümüzde sahip olduğumuz araçlarımız bu mücadele etkin bir şekilde kullanılması çok önemlidir. Kitlelere doğru bilgi ve yönlendirmelerle aktarılması gerekmektedir. Meme kanseri mücadelede yer alan tüm aktörlerin hastanın kendisi ve yakınları bilinç ve duyarlılıklarının yanında birbirleri ile kuracağı iletişimde STK’ların yeri önemlidir. Tüm kanser türlerinin önlenmesinde hastaların çözüme katkı sürecine dahil edilmemeleri mücadelemizi olumsuz etkilemektedir. Hastanın ve ailesinin yalnız olmadıklarını hatırlatmak gerekir. Bir bayanın kanser tanısı alması bütün ailesini sarsacaktır. Pek çok ülkede meme kanserinin etkinliğini artırmak için mamagrofi kullanılmaktadır. Bu araçların ülkemizin her köşesindeki kadınlarımıza ulaştırarak daha faydalı olacaktır. Öncülükler son derecede önemlidir. KETEM’lerde çalışan personellerin meme kanserinde ne kadar önemli bir görev icra ettikleri bilinmektedir. Hekimlerde son derece özverili işler üstleniyorlar. Meme kanseri tüm kadınların kanserlerinin 4’te 1’ini oluşturuyor. Alkol ve tütün kullanımı, stres ve daha kısa süreli emzirme ve zaman zaman kontrolsüzce kullanılan hormon tedavilerindeki ilaçlar meme kanserinin arttığını açıklayan faktörlerdir. Çevresel kansorejenlerin arttığı günümüzde kansorejenlerden sakınmak için kullanılan gıdalar faydalı olacaktır. Her yıl ekim ayında yapılan etkinlikler kapsamında farkındalık düzeyini artıracak faaliyetler düzenliyorlar. Bu programların meme kanseri ile birlikte tüm kanser türlerinde farkındalık oluşturmasını temenni ediyorum."
Konferans, meme kanseri mücadelesinde emeği geçenlere plaket verilmesi ile sona erdi.
Sare Davutoğlu ve beraberindeki protokol daha sonra, 36 dijital mamografi cihazı, 19 adet CR cihazı 5 adet mobil mamografi tarama aracı açılış törenini gerçekleştirerek, KETEM’i ziyaret etti.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<