Irak Sonrası önemli Açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye olarak Irak’ın bütünlüğüne ilişkin desteğin sürdürüleceğini belirterek, “Irak’ın istikrarı Türkiye’nin istikrarı anlamına gelir” dedi.Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak’a yaptığı resmi ziyaretin...

21 Kasım 2014 Cuma 21:35
Irak Sonrası önemli Açıklamalar
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye olarak Irak’ın bütünlüğüne ilişkin desteğin sürdürüleceğini belirterek, “Irak’ın istikrarı Türkiye’nin istikrarı anlamına gelir” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak’a yaptığı resmi ziyaretin ardından yurda döndü. Atatürk Havalimanı’nda VİP Salonu’nda ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, “Bildiğiniz gibi dün ve bugün Irak’a iki günlük resmi ziyarette bulunduk. Bu ziyaretin birçok açıdan taşıdığı özel önem vardı. Birincisi Irak’ta yeni bir hükümet kuruldu. Türkiye’de başbakanlık görevini devraldıktan sonra yeni hükümetle direk temas kurarak yeni döneme kapsamlı bir istişareye ihtiyaç vardı. İkincisi Irak ve Suriye bağlantılı gelişmeler. Türkiye ve bölge için çok önemli riskler oluşturuyor. Bu güvenlik risklerini de direk muhataplarıyla görüşmemiz söz konusuydu. Üçüncüsü de yüksek düzeyli iş konseyini tekrar hayata geçirmek üzere mutabık kalmıştık Sayın Abadi ile o mutabakatın uygulama takvimini tespit etmek icap ediyordu. Çok verimli görüşmeler yaptık. Uzun süren baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bu konuları ele aldık. İnşallah 24-15 Aralık gibi Sayın Abadi Ankara’ya gelerek ortak kabine toplantısı şeklindeki yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi mekanizmasını tekrar işletmeye başlayacağız” dedi.

“IRAK BİZİM EN BÜYÜK TİCARET ORTAKLARIMIZDAN BİRİDİR”
“Irak bizim en büyük ticaret ortaklarımızdan biridir” diyen Davutoğlu, şunları söyledi:
“12 milyon dolarlık bir oranda ticaret ilişkimizin olduğu bir ülke. Dolayısıyla çok ciddi ulusal ekonomik anlamda da çıkarlarımızın var. Geniş yatırımlarımız var. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile görüştüm. Meclis başkanı ve bütün grup temsilcileri ile çok önemli ve olumlu görüşmelerde bulunduk. Daha sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Sayın İyad Allavi ile ayrı ayrı görüştüm. Dış İşleri Bakanı Sayın Caferi ile tekrar görüştük. Türkmen milletvekillerimizle ayrı görüşmelerde bulunduk. Bütün günün bu görüşme trafiğinin sonrasında Sayın Abadi ile ayrılmadan önce tekrar bir araya gelerek bütün bu görüşmelerde edindiğim intibaları da kendisiyle paylaştım.”

“IRAK’IN İSTİKRARI TÜRKİYE’NİN İSTİKRARI ANLAMINA GELİR”
Irak’taki siyesi gelişmelerin olumlu olduğuna dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, “Bugün bütün grupların taşın altına elini soktuğu bir siyasi yapılanma var. Bu çok güzel bir işarettir. Önemli bütün siyasi liderler devlet sisteminin önemli yerlerde mutlaka rol almış durumdalar. Bu önemli bir şanstır. Bu şansı Iraklı kardeşlerimizin dostlarımızın en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyoruz. Türkiye olarak ta Irak’ın bütünlüğüne ilişkin desteklerimizi sürdüreceğiz. Irak’ın istikrarı Türkiye’nin istikrarı anlamına gelir” dedi.
Erbil temaslarından detaylı bilgiler veren Davutoğlu, “Bugün Erbil’e geçtik. Önce Sayın Neçirvan Barzani ile daha sonra heyetlerarası yaptığımız görüşmelerde Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki enerji-ekonomi işbirliği alanlarını gözden geçirdik. Daha sonra Sayın Sayın Mesud Barzani ile görüşmelerimizde özellikle IŞİD’in Erbil’e saldırıları sonucu ortaya çıkan yeni güvenlik durumunu birlikte ele aldık. Türkiye ile bölge arasındaki ilişkileri nasıl geliştireceğimiz konusunda çok kapsamlı değerlendirme yaptık” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN BÖLGEYİ YAKINDAN TAKİP ETMESİ SON DERECE DOĞALDIR”
Türkiye’ye gelen mültecilerin durumuna değinen Davutoğlu, “Bölgemize ciddi bir mülteci akımı oldu. İnsani anlamda ne yapabiliriz gibi konuları ele aldık. Ve bu yeni dönemde bölge yönetimi ile merkezi yönetim arasındaki ilişkilerin sağlam bir zemine oturması dileğimizi kendisi ile paylaştım. Güvenlik anlamında atılması gereken adımları gözden geçirdik çünkü Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin sınırımızdaki mevcudiyeti Türkiye için önemli bir istikrar unsurudur. Biz bu istikrara büyük önem veriyoruz. O bölgede 100 bin vatandaşımız var ve onların güvenliği bizi ilgilendirir. Geçen haftaki bombalı saldırıda bir vatandaşımız yaralandı. Bu saldırı dolayısıyla da taziyelerimizi ilettik. Bu derece aktif olduğumuz bir bölgede olacak her gelişmeyi Türkiye’nin yakından takip etmesi son derece doğaldır” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, havalimanında düzenlediği basın toplantısının ardından Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’ne geçti.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<