Bursalı Doktorun Büyük Başarısı

Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak İçin M. Kemalpaşa Belediye Meclisi'nin Mayıs Ayı Toplantısında Özel Tören Düzenlendi.

05 Mayıs 2016 Perşembe 14:23
Bursalı Doktorun Büyük Başarısı
Bursa’nın Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, kardiyoloji alanında yürüttüğü çalışmalarla ABD’den iki ödülle dönen Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak’ı başarısından dolayı tebrik etti.
ABD’nin Chicago şehrinde yapılan ve dünyanın kardiyoloji alanındaki en prestijli kongresi olan American College of Cardiology Kongresi’nde (ACC 2016), ’aort kapağı kireçlenmesine bağlı darlık’ konusunda yaptığı çalışmayla Türkiye’den sunulan tebliğler içinde birinci, Ortadoğu’dan ise ikinci olan Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak için M. Kemalpaşa Belediye Meclisi’nin mayıs ayı toplantısında özel tören düzenlendi. Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Devlet Hastanesi’nde görev yapan Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak’ın sağlık hizmetlerinin yanı sıra ilmi çalışmalarıyla da Türkiye’nin yüz akı olduğunu söyledi. Genç doktoru tebrik eden Kurtulan, "İnsanlık adına yapılan bu değerli çalışmaları desteklemek hepimizin görevidir. Çalışmalarında Dr. Çakmak’a başarılar diliyorum" dedi.
Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak, vücutta yüksek basınçlı kanın sol kalpten pompalanması sonrası aort kapakta kireçlenmeye bağlı darlığı olan hastalarda yeni bir protein olan ve vasküler adezyon protein-1 (VAP-1) diye adlandırılan proteinin hastalık varlığı ve şiddeti ile olan ilişkisini incelediğini belirtti. Tebliğinin büyük kabul gördüğünü dile getiren Dr. Çakmak, "Çalışmada hastalar kapak kireçlenmesine bağlı darlık şiddetine göre 3 grupta toplandı. Hafif, orta ve şiddetli kapak darlığı olan hastalarda yeni bulunmuş VAP-1 proteinin kandaki seviyelerine bakarak hastalığın varlığı ve şiddeti ile olan ilişkisi araştırıldı. Çalışmamızın sonunda protein düzeyi kapak darlığı olanlarda artmış bulunurken hastalık şiddeti ile anlamlı doğru orantılı ilişki gösterilmiştir. Ayrıca bunun bir öncü çalışma olup; hastalarımızın ölüm dahil kötü sonlanım noktalarını her yıl düzenli takip ederek bu proteinin kısa (3 yıllık) ve uzun dönem (5 yıllık) sonuçları öngördürme gücüne bakarak klinik pratikte ucuz, kolay ulaşabilen ve ölçülebilen bir biyo belirteç olarak kullanılabilirliğini çalışmanın devamında araştıracağız. Ön sonuçlarımız çok anlamlı çıktı. Bu yüzden hem proteinimizin yeni olması hem de sonuçlarımızın anlamlı ilişkili olmasına bağlı olarak bildirimiz en değerli bildiri ödülleri arasında yer ald " dedi.
Özellikle gençlerde ölümlere yol açabilen ani kalp rahatsızlıklarının tanısını hedefleyen bir mikroçip üretimi için hazırladığı yeni projeyi TÜBİTAK’a gönderdiğini kaydeden Çakmak, "Haziran ayında panel kuruluna girecek olan yeni çalışmamızın neticesini de temmuz ayında alacağız" dedi.
Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, meclis grup sözcüleriyle birlikte Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak’a Mustafakemalpaşa rölyefi ve plaket takdim etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<