Çocuğunuzun kulaklarını boşuna sarıp bantlamayın

05 Aralık 2016 Pazartesi 09:45
Çocuğunuzun kulaklarını boşuna sarıp bantlamayın
İlk kez bebeklikte fark edilen kepçe kulakların, ne yatma şekliyle ne de başka bir şeyle ilgisi olmadığına dikkat çeken Acıbadem Bursa Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Mahmut Özyılmaz, kepçe kulakların doğuştan gelen bir sorun olduğunu söyledi.
Yüzün görünüşünde önemli bir yer tutan kulaklarda en sık görülen şekil bozukluğunun kepçe kulaklar olduğunu belirten uzmanlar, kepçe kulak ameliyatının 5 ve 6 yaşlarından itibaren yapılabildiğini söyledi. Kepçe kulakta, kulakların olması gerekenden daha fazla öne doğru dönük ya da başka bir deyişle kulağın kafa ile olan açısının daha geniş olduğunu ifade eden Dr. Mahmut Özyılmaz, çoğu zaman kulak kıvrımlarının da düzleşmiş olarak fark edilebileceğine dikkat çeken Özyılmaz, kepçe kulağın bebeğin kulak kıkırdağının yeterince gelişmemesi sonucu oluştuğunu söyleyerek, yüzde 95 genetik geçişli olduğunun altını çizdi.
Bir bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte kulakları kepçe mi değil mi ortaya çıktığını ifade eden Özyılmaz, "Bu dönemde en çok anne babalar, bunu düzeltmenin çarelerine bakıyor. Kulaklarının üzerine yatırmıyor, kulaklarını sarıyor bazen de bantlıyor. Halbuki bu yöntemlerin hiçbirinin bir işe yaramadığı daha sonra ortaya çıkıyor. Çünkü uzun vadede bu yöntemlerin hepsi yetersiz kalıyor. Kepçe kulak ameliyatı 5-6 yaşlarından itibaren yapılabiliyor. Çocukluk dönemindeki operasyonlar genel anestezi ile gerçekleştirilirken, yetişkinlerde lokal anestezi tercih ediliyor. Genelde çok sorunlu kulaklardaki ameliyatın okul öncesi dönemde yapılmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde çocuğun okula adaptasyonunu, okul başarısını ve arkadaş ilişkilerini olumsuz etkileyebilir" dedi.
Ameliyat tekniğinin kulağın şekline göre değiştiğini ifade eden Özyılmaz, "Eğer kulak şekli uygunsa ve kıkırdak yapı çok sert değilse dikişlerle kulağa şekil verilebilir. Bu yöntemde kulak kıkırdağına direk müdahale olmadığı için iyileşme süreci daha hızlı ancak yanlış kişiye uygulanırsa erken dönemde kulaklarda açılma olabilir. Kıkırdak yapısı sert olan veya kulak kıvrımları tamamen düz olan kişilerde ise, kulak arkasından yapılan kesi ile kulak kıkırdağına ulaşılıyor ve kıkırdağın ön yüzü çizilerek şekil alması sağlanıyor. Bu sayede kulak kıvrımları kalıcı olarak yeniden oluşturuluyor. Üçüncü yöntem ise bazı durumlarda kulak ile kafa arasındaki açı çok fazla olduğundan bu alandaki kıkırdaktan parça çıkarılıyor ve kulağın arkaya yatması kalıcı olarak sağlanıyor” diye konuştu.
Ameliyatın ardından hastanın aynı gün taburcu olabildiğini ifade eden Özyılmaz, "2-3 gün bandajlı dolaşması ve devamında 10-15 gün kadar gece-gündüz saç bandı takması isteniyor. Bu sürenin ardından, sadece gece yatarken bir ay daha saç bandı kullanması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<