banner359

Kalbiniz risk sevmez

Acıbadem Bursa Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Dr. Ertuğrul Mehmetoğlu, Kalp Ve Damar Hastalıkları Riskinden Kaçınmanın Yollarını Açıkladı.

03 Ekim 2016 Pazartesi 11:32
Kalbiniz risk sevmez
Kalp ve damar hastalıklarının dünyada en önemli sağlık problemlerinin başında geldiği bildirildi.
Acıbadem Bursa Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Dr. Ertuğrul Mehmetoğlu, kalp ve damar hastalıkları riskinden kaçınmanın yollarını açıkladı. Kalp ve damar hastalıklarından korunmanın en etkili yolunun, hastalığa yol açan hayat tarzında ve çevre faktörlerinde değişiklik yapılması olduğunu dile getiren Dr. Ertuğrul Mehmetoğlu, yüksek risk altındaki kişilerin belirlenerek, bu kişilere özel tedbirler alınması gerektiğinin altını çizerek, “İleride kalp ve damar hastalığının ortaya çıkma ihtimalinin belirlenmesinde, diyet ve ilaç gibi tedavi yöntemlerinin tespitinde kişinin içinde olduğu risk grubunun belirlenmesi önem kazanıyor. Bu riskler yüksek, orta ve düşük olmak üzere üç grupta değerlendiriyor. Tespit edilmiş herhangi bir kalp ve damar hastalığı olanlar ve şeker hastaları yüksek riskli grupta, henüz bir kalp ve damar hastalığı teşhisi konulmamış, ancak ikiden daha fazla majör risk faktörü olanlar orta dereceli grupta, iki veya daha az sayıda risk faktörü olanlar ise düşük riskli grupta yer alıyor” dedi.
Mehmetoğlu, “Sigara içmek, kalp ve damar hastalığına bağlı ölümlerin yaklaşık üçte birine sebep oluyor. Sigaranın sebep olduğu bu riskin ortadan kaldırılabilmesi için sigaranın azaltılması değil tamamen bırakılması gerekiyor. Kalp ve damar hastalıklarının tetiklenmesinde sigaranın yanı sıra, kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği ve diyabet, riskin katlanarak artmasına yol açıyor. Yüksek tansiyonun normale getirilmesi, riski etkili bir şekilde düşürür. Burada da ilaç türü, ilaç dışı tedavi ve diyet seçimi kişiye özgü olarak uygulanmalı” diye konuştu.
Şeker hastalığının da kalp ve damar hastalıkları açısından risk olduğunu vurgulayan Dr. Ertuğrul Mehmetoğlu, şeker hastalığı olanlarda kalp ve damar hastalıkları teşhis edilmese bile, mevcut olduğu var sayımı ile hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Mehmetoğlu, “Özetle sebebi ne olursa olsun temel hedef, bütün risk gruplarındaki hastalara sağlıklı hayat tarzını kazandırmak. Risk faktörleri kişiye özgü bir şekilde ele alınarak düzeltilmeli” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<