banner359

Karne Sadece Öğrenciye Değil, Aileye De Veriliyor

Uzun Bir Okul Sezonunu Geride Bırakıldığını İfade Eden Uzmanlar, Çocuklarin Alacağı Karnelerin Sadece Onlara Değil Ailelerine De Verildiğini Söyledi. Özel Hayat Hastanesi Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan

16 Haziran 2016 Perşembe 09:57
Karne Sadece Öğrenciye Değil, Aileye De Veriliyor
Uzun bir okul sezonunu geride bırakıldığını ifade eden uzmanlar, çocukların alacağı karnelerin sadece onlara değil ailelerine de verildiğini söyledi.
Uzun bir okul sezonu geride kalırken aileleri ve öğrencileri karne heyecanı sardı. Kimi kötü karne yüzünden ailesinden çekinirken, kimi ise kavuşacağı hediyenin hayaliyle gün sayıyor. Yapılan araştırmalara göre, karne ve sınav dönemlerinde intihar oranlarının, gençlerde 2-3 kat arttığı ve bu oranın kız öğrencilerde daha fazla olduğu ortaya çıktı.
’Karnemi anne ve babama nasıl göstereceğim’ diye düşünen, yüksek düzeyde başarısızlık kaygısı yaşayan çocukların intihara teşebbüs edebildiğini ifade eden Özel Hayat Hastanesi Uzman Psikoloğu Filiz Yakmaz Basılgan, yaptığı uyarılarla aileleri çocuklarına karşı nasıl davranması gerektiği konusunda yardımcı olmaya çalışıyor.
Çocukların ve ailelerin aklında nasıl bir karne geleceği hakkında düşünceler olduğunu ifade eden Psikolog Basılgan, “Aileler genelde karne ile ilgili biraz tedirgin olabiliyor. Bu tedirginlik çocuklara da yansıyabiliyor. Şunu unutmamak gerekiyor. Karnenin üzerinde her ne kadar çocuğun ismi yazıyor olsa da karne aileye ve çocuğa verilmiş bir karnedir” diye konuştu.
"KARNE BİR FIRSATTIR"
Karnenin çocuğun başarısızlığı gibi bir anlam içerisinde olmaması gerektiğini ifade eden Basılgan, “Karne çocuğun ve ailenin karnesi olacağı için karnenin çocuğa mal edilmemesi gerekiyor. Kötü bir karne var ise bunu ailenin değerlendirmesi gerekiyor. Neyin kötü gittiğini görebilmesi açısından büyük bir fırsattır. Karne aslında "neyi düzeltebiliriz, nasıl başarıya ulaşılabilir" fırsatı olarak görülmelidir” dedi.
"ÇOK BÜYÜK ÖDÜL VERİLMEMELİ"
Karnelerin ödüllendirilmesinin de koşullanmaya sebep olacağının altını çizen Basınlgan, “Çalışırsam ödül alacağım, çalışamazsam bir şey alamayacağım gibi tablo çıkacaktır. Bu da çocuğun iç disiplinine olumsuz yansıyacaktır. Dolayısı ile kötü bir karne var ise ceza verilmeyeceği gibi iyi bir karne var ise tebrik takdirin ötesinde çok büyük ödüllerin olmasına gerek yoktur” şeklinde konuştu.
Kötü karne sahibi öğrencilerin günlerini ve tatillerini berbat etmemesi gerektiğini ifade eden Basılgan, “Gelecek yaz dönemi içindeki tatil planları olumsuz etkilenmemelidir. En önemli konulardan bir tanesi ise çocukları bir birleriyle kıyaslamamak gerekiyor. Ailenin en çok dikkat etmesi gereken, kendisine bir yol haritası çıkartması gerekiyor” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<