banner359

Kurdeşen Kadınlarda Erkeklere Göre 2 Kat Daha Fazla

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayriye Sarıcaoğlu, kurdeşen hastalığının kadınlarda erkeklere nazaran 2 kat daha fazla olduğunu söyledi.Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim...

01 Ekim 2015 Perşembe 12:40
Kurdeşen Kadınlarda Erkeklere Göre 2 Kat Daha Fazla
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayriye Sarıcaoğlu, kurdeşen hastalığının kadınlarda erkeklere nazaran 2 kat daha fazla olduğunu söyledi.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan, öğretim üyeleri Prof. Dr Hayriye Sarıcaoğlu ve Doç. Dr. Kenan Aydoğan, Dünya Ürtiker Günü dolayısıyla verdikleri seminerde, kurdeşen hastalığına dikkat çekti. Ürtikerin hastada şiddetli kaşıntılarla, kabaran ve kızaran döküntülerle kendini gösteren bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Hayriye Sarıcaoğlu, “İşle veya okulla ilgili sıkıntılar ortaya çıkaran bir hastalık. Dünya genelinde ve Türkiye’de de oldukça fazla. Bizim dermatoloji ünitesine gelen hastalar içinde kurdeşen oranı büyük. İnsanların hepsinde, hayatlarının bir döneminde yaklaşık yüzde 20’ye yakın ürtiker görülüyor. Bazı hastalarda 6 haftadan uzun süren bir müzminleşme potansiyeli gösteriyor ve bu hastalar yüzde 1’i teşkil ediyor. Sebebi veya tetikleyici birtakım dış faktörler tespit edilirse tedavisi kolay. Ancak 3’te 1’lik bir oran var ki onlarda sebep bulunamıyor. İşte onlarda üniversite hastanelerinin devreye girmesi söz konusu. Onların her zaman kullanması gereken ilaçlar var ve bunları her zaman kesmek de mümkün olmuyor. Hem ilaç kullanımı hem de tedavi sıkıntı oluşturabiliyor, çünkü tedavilerin de getirdiği bir takım problemler söz konusu. Hastalığın sebebi bilinmeyenler 20 ve 40 yaşları arasında. Kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görülüyor” diye konuştu.
Sarıcaoğlu hastalığın tedavisi hakkında ayrıca şunları söyledi:
“Hastalığı tetikleyen faktörler bulunursa, onlardan uzak durması söyleniyor. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor, çünkü her hastayı özel olarak incelemek gerekiyor. Bazıları sıcak havadan, bazıları soğuk havadan etkileniyor. Basınçtan, iş yerindeki bazı unsurlardan etkilenenler var. Bazı ürtiker türlerinde ise uzaklaşma tek başına yeterli olmuyor, tıbbi tedavi gerekiyor”.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<