Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş:

Önümüzdeki 5 yılın sonunda Türkiye’nin 160 bin hekimi olacağını ifade eden Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, bunun ‘hekim işsizliği’ demek anlamına geldiğini ve yeniden bunun değerlendirilerek tıp fakültelerindeki kontenjanların...

29 Nisan 2016 Cuma 13:36
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş:
Önümüzdeki 5 yılın sonunda Türkiye’nin 160 bin hekimi olacağını ifade eden Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, bunun ‘hekim işsizliği’ demek anlamına geldiğini ve yeniden bunun değerlendirilerek tıp fakültelerindeki kontenjanların azaltılması gerektiğini söyledi.
Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde, Avrasya Üroonkoloji Derneği, Türk Üroloji Derneği’nce düzenlenen "Avrasya Üroonkoloji Bahar Kongresi" kapsamındaki "Prostat Kanseri ve BPH" konferansına katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, hekim istihdamının sağlanması konusunun yeniden değerlendirmeler yapılmasının gerektiğini söyledi. Bu yıl tıp fakültelerinden 8 bin 500 kişinin mezun olacağını belirten Gümüş, "İki yıl sonra da 12 bin hekim mezun olacak. Bu şekilde 5 yıl sonra 160 bin hekime ulaşıyoruz. Türkiye’de 160 bin hekimden sonrası ’hekim işsizliği’ demek. Yeniden bunun değerlendirilmesi, tıp fakültelerindeki kontenjanların yeniden azaltılması gerekiyor. Üniversiteler, almak istiyorlarsa da yabancı öğrenci alarak, kontenjanlarını doldurmalı. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile bunları değerlendiriyoruz. Biz çalışmalarımız yaptık. Bakanlık, 2023-2071 vizyonunu çalıştı, ne kadar hekim, ne kadar hemşire olacak. Türkiye’nin açığı kapattıktan sonra hızlı bir şekilde sayıları azaltması lazım" dedi.
Türkiye’deki 45 üniversite hastanesinin borç batağında olduğunu ifade eden Gümüş, “YÖK ile üniversite hastanelerinin sorunlarını dikkate alan bir çalışmayı başlattık. Üniversite hastanelerimizin çok önemli ve ekonomik sorunları var. Şuanda 45 üniversite hastanesi, ciddi borç batağı içinde. Bunlarla ilgili devletin en üst mekanizması, Maliye, Kalkınma, Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün olduğu bir çatı altında çalışıyoruz. Üç ay sonra üniversite hastanelerimizin hem eğitim hem de ekonomik anlamda kalkınmasını sağlayacak bir çalışmayı ilan edeceğiz. Burada üniversite hastanelerimizin kendi döner sermayelerinden eğitimi sübvanse etmelerinin kaldırılması gerekiyor. Döner sermayeyle bir ameliyat yapıyorsunuz, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alınan ücretle eğitimin, her türlü araştırmanın sübvansiyonu, bir sürü diğer tazminatların alınmasının kaldırılmasını ifade ettik. Üniversite hastanelerimize inşallah üç ay sonra yeni bir eylem planıyla yeni bir yol haritası çizilmiş olacak" şeklinde müjde verdi.
Gümüş, bir hekimin doğu bölgesinde klinik kurup orada bir yardımcı doçent yetiştirdikten sonra kadro yerine dönmesini sağlayacak kanun düzenlemesini de yakın zamanda TBMM’ye sunulacağını söyledi. Gümüş, “Şuanda 22 bin aile hekimine bu yıl 5 bin hekimin daha ilave olacak. Sağlık endüstrilerini kullanıyoruz. Bunların bedelleri çok yüksek. İlaca ödediğimiz para 2015 yılında 19,5 milyar liradır. 2016 bütçesine baktığımızda bu rakam 21 milyara doğru gidiyor. Tıbbi sarfa baktığımızda 5 milyara yakın tutuyor. Sağlık Bakanlığı olarak bunların Türkiye’de imaline yönelik bir çalıştırma başlatıldı. Sağlık endüstrisi yönlendirme kurulu başkanlığı kuruldu. Dünyanın 3 yıl içerisinde en fazla hastanesi yapan ülkesi olarak şehir hastanelerimizi açarken de 5 milyarlık tıbbi cihaz alacağız. Bunun içinde üretici firmalarla yerli firmalarla ortak olma konusunda şartımızı ortaya koyuyoruz. Çünkü bu dediğimiz cihazlar 8 kalem ve 5 milyar tutuyor. Bu bedellerinde Türkiye’de kalmasını istiyoruz" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<