banner359

Sigara Meme Kanseri Yapıyor

Uzmanlar, sigara içen kadınlarda meme kanseri oranını hiç sigara içmeyen kadınlara göre yaklaşık yüzde 30 daha fazla olduğunu açıkladı.Sigara içenlerde akciğer kanseri riski içmeyenlere nazaran yaklaşık 20 kat daha fazla olduğunu belirten...

11 Ekim 2015 Pazar 09:11
Sigara Meme Kanseri Yapıyor
Uzmanlar, sigara içen kadınlarda meme kanseri oranını hiç sigara içmeyen kadınlara göre yaklaşık yüzde 30 daha fazla olduğunu açıkladı.
Sigara içenlerde akciğer kanseri riski içmeyenlere nazaran yaklaşık 20 kat daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının sebebini ise sigara olarak açıkladı. Sigara içmediği halde dumanına maruz kalanlarda da akciğer kanseri riskinin 3 kat arttığını ifade eden uzmanlar, sigara içenlerde akciğer kanseri dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, mide ve barsak kanserleri, kan kanseri, pankreas kanseri, mesane kanseri, kadınlarda meme ve rahim kanseri gibi kanserlerin de arttığını söyledi.
Bu kanserlerin bazılarının sigara dumanının doğrudan temas ettiği ağız, dil, dudak, gırtlak, akciğer gibi organlar olurken bazı kanserler de sigara dumanının doğrudan temas etmediği mesane, pankreas, meme, mide, rahim gibi diğer organ kanserleri olduğuna dikkat çeken Bursa Özel Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, “Sigara dumanı içinde bulunan kanser yapan kimyevi maddeler kan yolu ile bu organlara ulaşarak kansere sebebiyet veriyor. Sigara içen genç kadınlarda meme kanseri oranı hiç sigara içmeyen kadınlara göre yaklaşık yüzde 30 daha fazladır” dedi.
Nikotinin kanser hücrelerinin büyümesindeki etkisi hakkında çok fazla şey bilinmediğini belirten Gürkan, “Normal meme hücrelerinin nikotin ile karşılaştıklarında, yani normal hücrelerdeki nikotin reseptörleri aktifleşince, hücrelerin kanserleşme eğilimleri artmaktadır. Yine nikotinin, nikotinik reseptörleri harekete geçirerek kanseri tetiklemesinin yanı sıra bağımlılığı da tetiklediğini ve bu şekilde sigara tüketimini artırmaktadır. Yani nikotin hem sigara bağımlılığını arttırmakta, hem de kanser oluşumunu arttırmaktadır” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<