banner359

Terör, trafik ve iş kazasında ölenlerin 5 katını sigaradan kaybediyoruz

08 Şubat 2017 Çarşamba 11:21
Terör, trafik ve iş kazasında ölenlerin 5 katını sigaradan kaybediyoruz

Türkiye’de sigaradan kaynaklı ölümlerin sayısının terör ve trafik ile iş kazalarından fazla olduğu bildirildi.

Sigara dumanı içinde 5 binden fazla kimyasal bulunuyor. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) sigarayı 1. derece kanser yapıcı madde olarak kabul ediyor. Dünyada 1,3 milyar kişinin sigara içtiğini ve yüzde 80’inin ise gelişmekte olan ülkelerde olduğunu ifade eden VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Başak Burgazlıoğlu, “Dünyada 5,4 milyon insan, yani her 6 saniyede bir kişi tütün yüzünden hayatını kaybetmektedir. Tüketim böyle devam ederse 2030 yılında bu sayının 8 milyon kişi olması beklenmektedir. Tütün mamulleri nikotin ihtiva eder. Her sigara ile nikotin seviyesi yükselir ve bağımlılık gelişir. Ülkemizde sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayısı trafik, terör, iş kazasına bağlı diğer ölümlerin toplamından 5 misli daha fazladır” dedi.

Sigaranın 50 kronik, 20 ölümcül hastalığa sebebiyet olduğunu belirten Burgazlıoğlu, “Kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH), önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. En önemli risk faktörü sigaradır. Sigara astım hastalığını tetikler ve kontrolün bozulmasına yol açar. Sigara içenlerde lokal savunma sisteminin bozulması sonucu akciğer enfeksiyonları sık izlenir. Sigara akciğer kanserinin yüzde 90’ından sigara sorumludur. Sigara içenlerde içmeyenlere göre akciğer kanseri riski 20 kat artmıştır. Sigara içenlerde ciltte kırışıklık, renkte değişiklik (gri-mor renk), yara iyileşmesinde gecikme, sedef hastalığının gelişmesi veya aktivasyonu, akne sıklığında artış izlenir. Önce sigarayı bırakmayı gerçekten istemek gerekiyor. Türkiye tütünle mücadele yapan ilk 4 ülke arasındadır” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<