banner359

Yüzde yüz Türk sporu

Türkler tarafından 4 yıl önce bulunan hemsball sporu, giderek yaygınlaşıyor. Her bir maçta yaklaşık 400 kalorinin yakıldığı hem fiziksel hem de zihinsel faaliyet içeren oyun, spor yaparken zayıflamak isteyenlerin favorisi oldu.Balıkesir’de...

31 Ocak 2015 Cumartesi 11:51
Yüzde yüz Türk sporu
Türkler tarafından 4 yıl önce bulunan hemsball sporu, giderek yaygınlaşıyor. Her bir maçta yaklaşık 400 kalorinin yakıldığı hem fiziksel hem de zihinsel faaliyet içeren oyun, spor yaparken zayıflamak isteyenlerin favorisi oldu.
Balıkesir’de kısa süre önce kurulan ve dünyanın ilk hemsball spor kulübü olan Yıldırım Spor Kulübü, Balıkesir Gençlik Merkezi Spor Salonu’nda eğitim vermeye başladı. Şu ana kadar hemsball sporunda yaklaşık 15 lisanslı sporcusu olan kulüp, sporun yaygınlaşması için halk eğitim merkezi ile okullarda ücretsiz eğitimlere başlayacak. Yıldırım Spor Kulübü Başkanı ve Hemsball Eğitmeni Oğuzcan Yıldırım, Hemsball spor kulüplerinin Türkiye’de dört tane olduğunu belirterek, dünyada kurulmuş ilk hemsball spor kulübünün de kendileri olduğunu söyledi. Hemsball eğitmeni Yıldırım, hafta içi pazartesi, çarşamba ve cuma akşamları eğitim verdiklerini belirterek, Türkler tarafından başlatılan bu spora önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Oğuzhan Yıldırım, "Bu henüz 4 yıllık bir spor. 2011 yılında bulundu. 2013 Temmuz ayından bu yana da Türkiye Cumhuriyeti resmi spor branşı olarak yerini alıyor. Şu an Balıkesir’de 15 tane lisanlı sporcumuz bulunmakta. 9 Şubat’ta okullar eğitim-öğretime başlayınca ikisi ortaokul ve birisi de lise olmak üzere 3 okulda halk eğitim bünyesinde ücretsiz kurs açacağız" şeklinde konuştu.

İSMİ TÜRKÇE KODLANDI
Hemsballda her harfin ayrı bir anlamı olduğunu söyleyen Yıldırım Spor Kulübü Başkanı Oğuzcan Yıldırım, "Hemsball kelime kodlamadır. Hareket, enerji, matematik, sinerji ve top şeklinde kelime kodlamalı stratejik bir isme sahip spordur" dedi.

BİR MAÇ DA 400 KALORİ VERDİRİYOR
Futbol, basketbol, tenis ve benzeri oyunlar yerine neden hemsballın tercih edilmesi gerektiğini de açıklayan Yıldırım, "Diğer sporlarla bu sporu karşılaştırdığımız zaman bu oyun 5 set üzerinden oynanıyor. Zaten 3 seti alan kazanıyor. 5 set üzerinde ise 23 atış stili kullanılıyor. Rakibiniz iyi ise 500 ile 600 kere kök kalkınız var. Yani bir maç içerisinde 400 kaloriyi vücudunuzdan götürmüş oluyorsunuz. Bu da sağlıklı bir yaşam demektir" şeklinde konuştu.

TÜRKLER TARAFINDAN BULUNDU
Hemsball sporunu Türkiye’ye İzmir’den Murat Altınay’ın kazandırdığını belirten Yıldırım Spor Kulübü Başkanı Oğuzcan Yıldırım, "Bu sporu çocuklara, ülkemiz adına, vatanımız adına sevdirmeliyiz. Çünkü bu sporu Türkler buldu. İzmir’den Murat Altınay diye bir hocamızın ülkemize kazandırmış olduğu bir spor. Bu spor çok farklı. Bunu anlatmakla dile getirmekle olmuyor. Herkese tavsiyem gelip bir kere oynamalarıdır. Sağlıklı yaşam, fiziksel aktiviteleri üst seviyede ve aynı zamanda beynin sol lobunu yani görsel matematikseli maksimum seviyeye çıkıyor. Bu şekilde oynanabilen hem fiziksel, hem zihinsel faaliyet içeren tek oyundur" dedi.

HER YAŞTAN HERKES OYNAYABİLİR
Hemsballda hedef yaş grubunu 3 ile 93 olarak belirlediklerini söyleyen Yıldırım, "Bu sporda hedef yaş grubumuzu 3 yaşından 93 yaşına kadar koyduk. Bu yaşta yapılan başvuruların hepsini kabul ediyoruz. Ama 3 yaşındaki öğrencimizin 4 metre 1.55 cm alanda oynaması zor. 3 yaşındakiler için özel alan oluşturuluyor. Kapalı alanda, açık alanda her yerde oynanabilir" dedi.

"HEM SPOR YAPMAK HEM DE ZAYIFLAMAK İÇİN GELİYORUM"
Hemsball sporuna yeni başlayan öğrenciler sporu zevkle yaptıklarını söylediler. Zağnos Paşa Ortaokulu’nda okuyan öğrencilerden Refik Kaçan, sınıf arkadaşlarından duyduğu hemsball sporuna hem spor yapmak, hem de zayıflamak için girdiğini belirterek şimdiki hedefinin ise milli takımda yer almak olduğunu söyledi.

"MİLLİ TAKIM SEÇMELERİ OLACAK ŞANSIMIN YÜKSEK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Lise öğrencisi Naime Alkır ise 1,5 aydır oynadığı Hemsball sporunu internetten araştırdığını belirterek, "Bu sporu çok araştırdım ve öylelikle başladım. Şu an 5 yılda bu kadar gelişebilen en iyi spor dalı bu. Geleceğimi etkilemesi için başladım. Milli takım seçmeleri olacak. Lig kurulacak. Böyle olduğunda yeni çıkan bir spor olduğu için benim de şansım daha fazla olacak. Şansım daha fazla olduğu için de çok iyi yerlere gelebileceğime inanıyorum" dedi.

HEMSBALL NEDİR?
Hemsball, her yaştan insanın oynayabileceği zevkli ve eğlenceli bir spor dalıdır. Kapalı ve açık alanlarda rahatlıkla oynanabilir. Hemsball oynarken, topu tutabilmek ve servis atabilmek için mükemmel el-göz-ayak koordinasyonuna, yüksek odaklanma ve konsantrasyona sahip olmak gerekir. Hemsball oyunu, topu yerde bulunan hedef tahtası üzerindeki çemberin içine, çembere değmeden göndererek rakip oyuncunun alanında yere değmesini sağlamak ve rakip oyuncunun aynı amaca ulaşmasını önleme üzerine kurulu bir oyundur. Oyuna kura atışı yapılarak başlanır, kurayı kaybeden oyuncu servis atışını yapar. Servisi atan oyuncu topu çemberin içine atarak rakip alana gönderir. Sayı sistemi, topun çember içine değmesi, dışarı gitmesi veya bir oyuncunun hata yapmasına kadar devam eder. Sayı kazanan oyuncu servis atma hakkı kazanır.

OYUN ALANI VE ÖLÇÜLERİ
Oyun alanı, minikler için 3 x 1.23 cm‘dir. Büyükler için ise 4 x 1.55 cm ölçülerinde olan dikdörtgen, serbest düz, pürüzsüz ve sert bir zeminden oluşuyor. Alan, hemsball sahası sınırlarına her yönden en az 2 metre uzakta olacak şekilde tesis ediliyor. Sahanın yüzeyi hemsball topunu zıplatabilen düz ve pürüzsüz sert bir zemin olmalıdır. Oyun parke ya da sentetik zemin üzerinde oynanabilir.
Oyun alanını belirleyen tüm çizgiler 4 cm genişliğindedir. Çizgiler, zeminin renklerinden farklı ve oyuncular ile hakemlerin net olarak görebileceği zıt renkte olmalıdır.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<