banner359

5. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali Başladı

Türkiye’nin En Önemli Fotoğraf Festivali Olan ‘5. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’, Yerli Ve Yabancı Sanatçılarla İle Fotoğraf Tutkunlarının Katılımıyla Başladı.

25 Ekim 2015 Pazar 10:22
5. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali Başladı
Türkiye’nin en önemli fotoğraf festivali olan ‘5. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’, yerli ve yabancı sanatçılarla ile fotoğraf tutkunlarının katılımıyla başladı.
Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) ortaklığıyla bu sene 5’incisi yapılan Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) düzenlenen törenle başladı. Açılış törenine, dünyaca ünlü Türk Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler ve Köşe Yazarı Doğan Hızlan ile yerli ve yabancı fotoğraf sanatçıları, fotoğrafa gönül verenler katıldı.
5. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali Küratörü Fotoğraf Sanatçısı Kamil Fırat, göçün bütün insanlara, özellikle fotoğrafçılara daha yakın bir konu olduğunu söyledi. Trajedilerle dolu olan göçün diğer taraftan yeni kültürlerin oluşmasına fırsat verdiğini belirten Kamil Fırat, “Bizler göç konusunda farkındalık oluşturmak istedik. Göç konusuna dikkat çekmeyi başarabilirsek festival amacına ulaşacaktır. Dünyanın birçok yerinden fotoğrafçı sergide sadece göç temasıyla yer alıyor. Bursa Fotoğraf Festivali, göç temasıyla dünyada yapılan en büyük organizasyondur. Belki bugün biz göç etmiyoruz, ancak atalarımız göç etti. Göç meselesi, bugünün ve geleceğin en önemli meselesidir. Umarım insanlar zorunlu göç etmez, gönüllü göç eder ve yeni kültürler oluştururlar. Festivalin hayırlı olmasını diliyorum. Festivale katılan tüm sanatçılara, Bursa Kent Konseyi çalışanlarına ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.
BKK Başkanı Hasan Çepni ise, 2011 senesinden beri düzenlenen fotoğraf festivalinin BKK tarafından yürütülen uluslararası faaliyetlerin en önemlisi olduğunu belirtti. Fotoğraf sanatçılarının ve fotoğrafa gönül verenlerin ilgi gösterdiği festivalin bu sene göç temasıyla yapıldığını hatırlatan Çepni, “5 ülkeden gelen 47 sanatçı, sergi, seminer, söyleşi, atölye çalışmaları ve portfolyo değerlendirmeleriyle bizlere fotoğraf şöleni yaşatacak. Her gün usta bir fotoğraf sanatçımızın söyleşini dinleyecek, ardından fotoğraf gösterilerini izleyeceğiz. 28 Ekim’deki oturumda ise festivali değerlendireceğiz. Festival kapsamında düzenlenen fotoğraf yarışmasına ise 27 ülkeden 399 kişi, 1406 fotoğrafla katıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucu dereceye girenler belirlendi. Önceki dönem BKK Başkanımız Semih Pala adına da festival kapsamında anı sergisi hazırlandı” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en önemli fotoğraf festivaline Bursa’nın ev sahipliği yapmasının önemine dikkat çekti.
BUFSAD Başkanı İlhan Özer ise, 5 sene önce birincisi yapılan fotoğraf festivalinde ‘Bursa, fotoğrafın başkenti olacak’ ibaresinin kullanıldığını hatırlatarak, bunun yavaş yavaş gerçekleşmeye başladığını ifade etti.
Festivalin hayata geçirilmesinde emeği geçen Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, festivale destek veren ve katılan herkese teşekkür etti. Festivalin olmasında büyük katkısı olan Semih Pala’yı rahmetle andıklarını söyleyen İrgil, bundan sonraki senelerde Semih Pala adına özel ödül konmasını teklif etti.
5 uluslararası, 35 ulusal ve 7 yerel sanatçının katıldığı festivalde, 4 gün boyunca 4 usta söyleşisi, 9 seminer, 48 seans portfolyo değerlendirmesi düzenlenecek. Festival kapsamında Merinos Fuar Alanında açılan sergide ise, 47 sanatçıya ait 44 sergi ve 800 fotoğraf 8 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Festivalin danışma kurulu üyeliğini Dr. Ceyhun İrgil, Prof. Dr. Güler Ertan, Hasan Şenyüksel, Hayrettin Çakmak, İbrahim Demirel, Doç. Dr. Ozan Bilgiseren ve Utku Kaynar yaparken, festivalin küratörlüğünü Kamil Fırat üstlendi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<