banner359

Bursa İpeği Yeniden Can Buluyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Yıldırım İlçesi’ne kazandırdığı Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi ile Umurbey Yüzme Havuzu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından vatandaşların...

21 Ekim 2015 Çarşamba 16:59
Bursa İpeği Yeniden Can Buluyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Yıldırım İlçesi’ne kazandırdığı Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi ile Umurbey Yüzme Havuzu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından vatandaşların hizmetine açıldı.
Bursa’nın değerlerini bir bir gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi’nin kentte, ipek üretiminin yeniden canlandırılması adına sürdürdüğü faaliyetlerine her gün yenileri ekleniyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi ile aynı kompleks bünyesinde kadınlara hizmet verecek olan Umurbey Yüzme Havuzu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin katıldığı törenle hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Umurbey Mahallesi’nde gerçekleştirilen törende, Bursa’yı tüm değerleriyle geleceğe taşıyan hizmetlerini anlattı. Bursa’nın ipek üretiminde de öncü olmasını hedeflediklerini kaydeden Başkan Altepe, “Bursa, evrensel değer, bir dünya kenti ve yaşayan canlı bir müze kent. Bursa ipeği değer kazanıyor. Bursa, İpek yolu şehirlerinin en önemlilerinden biri. Güçlü şehirlerle güçlü Türkiye’yi oluşturuyoruz. Destek halktan, hizmet bizden. Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi, kalkınmada Türkiye’nin lokomotifi olacak. Yeşil meydandaki tarihi binayı da Ticaret Borsası’ndan aldık. İpekçilik merkezi olarak değerlendireceğiz” dedi.
Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nin tarihi hakkında da bilgiler veren Başkan Altepe, “Özel mülkiyetten takas yoluyla Bursa Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçen Eteler Dokuma Fabrikası olarak bilinen alan üzerinde bulunuyor. Yaklaşık bin 80 metrekarelik tescilli fabrika yapılarından oluşan yapı, yaklaşık 4 bin 185 metrekare açık alanla birlikte toplam 5 bin 265 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Tüm bu kültürel, sosyal ve sportif amaçla kullanılacak kompleks alanı içerisinde tescilli fabrika yapıları ile bunlara ait kazan, yeni havuz yapısı ve tescilli çınar ağacı, tescilli boya havuzu, tescilli istinat duvarı ve sivil mimarlık örneği bir binaya ait temel kalıntılarını barındıran halka açık park alanı bulunuyor. Bu yapılar 1940-1950 yılları arasındaki 2. ulusal mimarlık dönemine ait üslupta ipek fabrikaları olarak inşa edilmiştir. Yapısal anlamda yıkılmakta olan, can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan söz konusu yapılarla ilgili gelen talepler doğrultusunda restorasyon gerçekleştirildi” şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Bursa’nın önemli bir mirası olan ipeğe sahip çıkan Başkan Altepe’yi tebrik ederek, “İpek, Bursa’dan dünyaya farklı mesajı veren bir ürünümüz. Kalitesiyle, zarafetiyle, sağlamlığıyla, saflığıyla, temizliğiyle, inceliğiyle, güzelliğiyle Bursa insanını da tarif eden bir kelime. İpek, iyi niyetli, temiz kalpli, hoşgörülü, medeniyetin tüm güzelliklerini taşıyan Bursa’nın insanını da en güzel tarif eden ürünlerimizden biri. Bu tesisle ipekte yeniden güçlü bir üretim tesisine altyapı kurulması ve tasarım boyutuyla da dünyayla yarışacak bir duruma gelecek olması, üretime katma değer kazandırılması adına önem taşıyor” dedi.
Bakan Müezzinoğlu, Bursa’nın pek çok özelliği olduğunu anlatarak, “Bursa, rahmet, bereket ve üretim şehridir. Bursa, lokomotif şehirdir. Bursa, medeniyetimizin lokomotifidir. İnşallah hızlı trenlerin lokomotifini de Bursa üretecektir” diyerek, kentin üretim potansiyelinin önemine dikkati çekti.
Konuşmaların ardından Başkan Altepe, Bakan Müezzinoğlu ile birlikte tesisin açılışını yaptı. Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’ni gezerek, mancınık makinesinde kozadan ipek üretiminin aşamalarını ilgiyle izledi.
Daha sonra proje kapsamında bölge halkının kullanımına sunulmak üzere yüzme havuzu da hizmete açıldı. Umurbey Yüzme Havuzu da son dönemde inşa edilen Bursa’nın 9, Yıldırım’ın da 3. havuzu olarak hizmet verecek. Tesis yaklaşık 200 bin kişi tarafından kullanılması hedefleniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<