Bursa mesleki yeterlilikte zirvede

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman Mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme konusunda Bursa’nın önemli mesafe katettiğini söyledi. Karaman, ‘’Diğer iller henüz işin ilk adımlarını atarken, Bursa bu alanda...

23 Ekim 2016 Pazar 15:54
Bursa mesleki yeterlilikte zirvede
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman Mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme konusunda Bursa’nın önemli mesafe katettiğini söyledi. Karaman, ‘’Diğer iller henüz işin ilk adımlarını atarken, Bursa bu alanda zirveye ulaştı’’ ifadelerini kullandı.
MYK Başkan Yardımcısı Metin Karaman ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Başkanı İsmail Akbıyık, sistemin iyileştirmesine yönelik yapılması gerekenler hakkında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla mesleki yeterlilik belgelendirme yetkisine sahip kuruluşların temsilcileriyle bir araya geldi. BTSO MESYEB’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Uzman Grup Belgelendirme ve Marifet Belgelendirme’nin yetkilileri katıldı.
"2017 sonuna dek 115 meslek zorunlu hale gelecek"
Toplantıda konuşan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman, eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. 2014’te sınav ve belgelendirme alanında 30 kuruluş varken bu sayının bugün 60’a yükseldiğini söyleyen Karaman, ‘Sırada bekleyen 65 kuruluş daha var. Sisteme dahil olma noktasında yoğun taleple karşılaşıyoruz. Ancak biz bu sayıyı arttırırken kesinlikle kaliteden taviz vermeyeceğiz’’ ifadelerini kullandı. 341 meslekte ulusal yeterliliğin yürürlüğe girdiğini, bunların 186 tanesinde sınav yaptıklarını belirten Karaman, 2017 sonuna dek 115 mesleği zorunlu hale getireceklerini söyledi.
"Belgelendirmede hedef kitle 1 milyon 800 bin
Belgelendirme konusunda herhangi bir öteleme kararının bulunmadığını vurgulayan Karaman, çalışanlara belge sorulduğunu ancak cezai işlemin henüz uygulanmadığını söyledi. Şu an yaşanan süreci geçiş süreci olarak gördüklerini belirten Karaman, rehberlik sonrası teftişlerin yapılacağını ve belgesi olmayan işçi çalıştıran kurumlara 518 lira ceza uygulanacağını belirtti. 48 zorunlu meslekte şu ana dek 60 bin belgelendirme yapıldığını ifade eden Metin Karaman, ‘’SGK ile ortak bir çalışma yaparak bu mesleklerde çalışan kişi sayısını tespit ettik. SGK’ya kayıtlı, zorunlu mesleklerde çalışan sayısı 1 milyon 800 bin. Bu sayıya bakarak kurumlarımızın mesailerinin oldukça yoğun geçeceğini söyleyebiliriz.’’ dedi. İslam İşbirliği Teşkilatı ile protokol yapacaklarını da açıklayan MYK Başkan Yardımcısı Karaman, protokol kapsamında 56 İslam ülkesinde mesleki yeterlilikle alakalı geniş kapsamlı bir çalışma gerçekleştireceklerini belirtti.
"İş ve meslek danışmanlarini ÇASGEM eğitiyor"
ÇASGEM’in mesleki yeterlilik konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini anlatan Başkan İsmail Akbıyık, MYK ve İşkur ile yaptıkları protokol kapsamında 81 ilde 3707 İş ve Meslek Danışmanı’na Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu hakkında eğitim vereceklerini söyledi. Kurumların görüş ve önerilerinin kendileri için büyük değer taşıdığını belirten Akbıyık, toplantının faydalı geçmesi temennisinde bulundu.
"Asansör bakim ve onarımı için özel çalışma"
Kurumların ortak dili konuşmalarının önemine değinen MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök ise bilgi paylaşımının sektörün kalkınmasına katkı sağlayacağını vurguladı. MESYEB olarak en önemli ilkelerinin kalite ve nitelikten ödün vermemek olduğunun altını çizen Karakök, ‘’Toplam 3 bin metrekarelik alanımız var ve bu alanda 35 meslekte sınav yapabilecek konumdayız. 64 meslekte sınav ve belgelendirme yetkisine sahibiz. Bugüne dek kurumumuza yapılan 3 bin başvurunun 2.220’ünü tamamladık. ‘’ifadelerini kullandı. Firmalar için mesleki yeterlilik karnesi de hazırladıklarını belirten Ramazan Karakök, bu karnenin işverenler açısından çok önemli olduğunu ve işçiler hakkında önemli bilgiler sunduğunu belirtti. Ankara Sanayi Odası’yla ‘asansör bakım ve onarımı’ konusunda ortak bir çalışma gerçekleştirdiklerini de belirten Genel Müdür Karakök, bir prototip geliştirdiklerini ve konuyla ilgili özel bir çalışma yapacaklarını sözlerini ekledi. Toplantıya katılan belgelendirme yetkisine sahip diğer kuruluşlar da yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini yetkililerle paylaştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<