Bursa’da dünya pazarlarına özel üretim

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınma projeleri kapsamında dünya pazarlarının talepleri doğrultusunda üretim yapılması amacıyla Yenişehirli çiftçilere hibrit biber fidesi dağıttı. Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçilere alım...

02 Haziran 2017 Cuma 14:04
Bursa’da dünya pazarlarına özel üretim

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınma projeleri kapsamında dünya pazarlarının talepleri doğrultusunda üretim yapılması amacıyla Yenişehirli çiftçilere hibrit biber fidesi dağıttı. Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçilere alım garantisi verilirken, üretilen biberler Tarım A.Ş. tarafından ihraç edilecek.

Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla çiftçilere fide, fidan, yem bitkisi tohumu, hayvan barınakları ve koyun desteklerinin yanı sıra ürün toplama merkezleri, süt tesisi, biber kurutma tesisi gibi yatırımlara ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, ürünlerin pazarlanması noktasında da önemli bir aktör haline gelmeye başladı. Dünya pazarlarında yer bulabilecek kalitede olmasına rağmen, iç piyasada fiyatı oldukça düşen ürünlerin hak ettiği değeri bulması amacıyla Tarım A.Ş. aracılığıyla ihracata yönelen Büyükşehir Belediyesi, dünya pazarlarını tarayarak ne tür ürünler istendiğini tespit etti. Bu tespitler doğrultusunda dünya pazarlarına yönelik üretimin startı da Yenişehir ilçesinde verildi. Geçtiğimiz yıl Tarım A.Ş. tarafından Hollanda’ya ihraç edilen 8 çeşitten 15 ton biberin yetiştirildiği Yenişehir’de biber üreticilerine dünya pazarlarının talep ettiği biber fideleri dağıtıldı.

Üreticinin yüzü gülsün

banner380

Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edin biber fidelerinin dağıtımı nedeniyle Yenişehir Belediyesi önündeki meydanda tören düzenlendi. Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik’in de hazır bulunduğu törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Yenişehir’in gerçek anlamda kent merkezi olması için normal belediyecilik çalışmalarımız devam ederken, kırsal kalkınma konusunda da önemli çalışmalar yapıyoruz. Gelirken Süt Ürünleri tesisine uğradım. Tesislerin önüne de güzel bir tesis yapılmış. Kahvaltı yapılabilen, çocukların eğleneceği parkı olan ve yaklaşık 2 milyon TL harcadığımız tesisler bayramdan sonra harekete geçecek. Bunun yanında verimli Yenişehir ovasında üretimin her alanda gelişmesi için çalışmalarımız sürüyor. Sulama göletlerinin yapılmasından, daha kaliteli üretimin sağlanması ve ürünlerin dünya pazarlarında yer bulması için sürekli çalışıyoruz. Ekiplerimiz dünya pazarlarını geziyorlar. Hangi kalitede ürün isteniyor, hangi çeşit ürünler isteniyor bunları tespit ediyoruz. Bu çalışmalar doğrultusunda dünya pazarlarının talebi olan Hibrit Moster F1 Demre cinsi biberlerin yetiştirilmesi için üreticilerimize fide dağıtıyoruz. Bu biberler Tarım şirketimiz tarafından ihraç edilecek. Artık kaliteli üretip, dünyaya satacağız. Bizim tek hedefimi var; üreticinin yüzünün gülmesi” diye konuştu.

Alım garantili üretim

Başkan Altepe’nin konuşmasının ardından 11 üreticiye 114 bin adet hibrit fide dağıtıldı. Projede yer alan yetiştiricilere sözleşmeli üretim modeliyle satın alma garantisi verilirken, üretilen biberler Tarım A.Ş. tarafından ihraç edilecek. Dağıtılan fidelerin maliyetinin 3’te 2’sini Tarım A.Ş., kalan kısmını da çiftçiler karşılarken, çiftçiler ödemeyi hasat döneminde yapacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<