Fetih coşkusu Yıldırım’da yaşandı

Bursa’nın fethinin 691. yıldönümü, Osmanlı’nın beylikten devlete geçişinin kapısı olan Yıldırım’da, şehrin Türk egemenliğine girerek devlete başkentlik yapmasında büyük önem taşıyan Balabanbey Kalesi’ndeki törenle kutlandı.Cihan...

06 Nisan 2017 Perşembe 16:23
Fetih coşkusu Yıldırım’da yaşandı

Bursa’nın fethinin 691. yıldönümü, Osmanlı’nın beylikten devlete geçişinin kapısı olan Yıldırım’da, şehrin Türk egemenliğine girerek devlete başkentlik yapmasında büyük önem taşıyan Balabanbey Kalesi’ndeki törenle kutlandı.

Cihan İmparatorluğu’na giden yolda Osman Gazi’nin idealini gerçekleştiren Orhan Gazi’nin, Bursa’yı fethinde Osmanlı egemenliğine kattığı topraklar olan Yıldırım’da fetih coşkusu yaşandı. Fethin gerçekleşmesinde tarihi önem taşıyan Balabanbey Kalesi’nde Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdulkadir Karlık, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Hüdayi Yazıcı, CHP Yıldırım İlçe Başkanı Güner Aklan, AK Parti Yıldırım İlçe Kadın Kolları Başkanı Sevim Parlak, Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Suat Topal, Yıldırım Kent Konseyi Başkanı Ömer Aykan, belediye meclis üyeleri, Yıldırımlı muhtarlar, muharip gaziler ve Yıldırımlılar katıldı.

Yıldırım’dan üç kıtada hükmeden imparatorluğa

Yıldırım’ın Osmanlı tarihine ilklerle geçtiğini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Fetih ruhuyla üç kıtada hüküm süren, toplumlara adalet ve medeniyet götüren ecdadımızı şehrimizin fethinin 691. yılında rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum. Osman Gazi’nin Bursa’yı fethetmek için ömrünü vakfettiği ve Bursa’nın anahtarı olan Balabanbey Kalesi’ndeyiz. Şehrin doğusundaki Balabanbey ve batısındaki Aktimur kaleleri sayesinde Bursa yıllar boyunca kuşatma altında tutularak çevre ile tüm irtibatı kesildi. Böylece Bizans’ın Anadolu’daki son büyük şehri Bursa kan dökülmeden ecdadımız tarafından fethedildi. İşte bu kutlu fethin ilk adımı Balabanbey Kalesi’dir” dedi.

‘İlham kaynağımız medeniyetimiz’

Asırlar boyunca toplumlara adalet götüren Osmanlı medeniyetine Yıldırım’ın temel oluşturduğunu belirten Başkan İsmail Hakkı Edebali, “Yıldırım, medeniyetimizin filizlendiği kadim bir şehir. Osmanlı sivil mimarisinin günümüze kadar gelen en önemli örneği olan Cumalıkızık köyümüz, ilçemizde yer alıyor. Osmanlı’nın askeri mimari örneği olan ve Bursa’nın fethinde anahtar rol oynayan Balabanbey Kalesi’nden üç kıtada hüküm süren bir medeniyet ortaya çıkmıştır. Bu kale beylikten dünyada hüküm sürmüş bir medeniyet giden yolda, mimari, stratejik ve askeri açıdan önem arz ediyor. Bizim ilham kaynağımız, referansımız, Osman Gazi, Şeyh Edebali, Orhan Gazi, Musa Baba, Emir Sultan Hazretleri’nin yoğurduğu kadim medeniyetimiz” diye konuştu.

banner380

‘Tarihimize sahip çıkıyoruz’

Geçmişin mirası ile bu günün gelişmelerini harmanlayarak gelecek kuşaklara yaşamaktan gurur duyacakları bir şehir bırakacaklarını da dile getiren Başkan Edebali, “Fethin 691. yılında ecdadımızı yad ederken, şehrimize kazandıracağımız birçok vizyon projede, geçmişten miras kalan mimari, kültürel ve toplumsal değerleri yaşatıyor ve sahip çıkıyoruz. Plansız alanlardaki çalışmaları yeniden gözden geçirirken ecdadımızın bizlere bıraktığı mirası geleceğe taşıyacak benzerlikte eserler ortaya çıkaracağız. Kültür merkezleri, spor alanlarını, tematik parkları şehrimize kazandırırken bizler de gelecek kuşaklara asırlar boyunca ayakta kalacak eserler emanet edeceğiz. Kadınlarımıza, çocuklarımıza gençlerimize ve toplumun tüm kesimlerine hitap edecek çalışmalar yürütüyoruz. Kadim bir medeniyetin mensupları olarak tarihi ayağa kaldıracak çalışmalar da ortaya koyuyoruz. Bu bağlamda tarihi Fevziye parkında yer alan Seyyidiler Haziresi, Türbesi ve Mescidi’ni alınan izinler sonrasında yapılacak kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkararak önemli bir mirası daha ilçemize kazandıracağız.

Yıldırım’da düzenlenen Bursa’nın fethinin 691. yıldönümü kutlama töreni, Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Tahsin Şahin’in Bursa’nın fethi ve tarihi hakkında verdiği bilgiler, Mehteran Takımı konseri ve Yıldırım Belediyesi Erguvan Halk Oyunları Topluluğu’nun yöresel gösterileri ile son buldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<