banner359

İnegöl’de kayıt dışı azaldı

İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, ilçe sanayisinde kayıt dışının geçtiğimiz yıllara nazaran azaldığını söyledi.2017 yılı içinde SGK ve İş-Kur tarafından birçok desteğin üretici esnafına sunulduğunu belirten Mobilyacılar...

02 Nisan 2017 Pazar 12:58
İnegöl’de kayıt dışı azaldı

İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, ilçe sanayisinde kayıt dışının geçtiğimiz yıllara nazaran azaldığını söyledi.

2017 yılı içinde SGK ve İş-Kur tarafından birçok desteğin üretici esnafına sunulduğunu belirten Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Kayıt dışı da geçtiğimiz yıllara nazaran Türkiye genelinde ve özellikle İnegöl’de çok azaldı. Zaten sigortasız işçi çalıştırmak riskine artık kimse girmek istemiyor. Bu yalnızca sadece prim ödeme meselesi değil, ileride doğabilecek başka riskler ve iş kazaları var. Artık hiçbir esnaf sigortasız işçi ve kayıt dışı çalışma taraftarı değil. Devletimizin de bu sene istihdamı artırmaya yönelik özel indirimler var. Bunlardan da faydalanmak lazım. İş-Kur’u da iyi takip etmek lazım” dedi.

Mobilya sanayisinde Suriyelilerin kaçak çalıştırıldığı iddiasının sorulması üzerine Ayhan, “Suriyelilerle ilgili sıkıntısının büyük kısmı çözüldü. Oturma izni olanlar yada Türkiye’ye kayıtlı giriş yapanlara geçici çalışma izni veriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına müracaat edildikten sonra kısa sürede izin veriliyor. Esnafımızda bu konuya artık çok dikkat ediyor. Eskisi gibi değil. Artık risk almak istemiyor. İnegöl’de kayıt dışı sorunu diğer il ve ilçelere göre çok azdır. Çünkü esnafımız bu konuyla ilgili sıkıntılar yaşadı. Artık böyle bir risk almak istemiyor” dedi.

Küçük esnaf için emekli olmanın önemli bir şey olduğunu ifade eden Ayhan, “Bağ-Kurluların emekli olabilmesi için 9 bin iş gününü ve 25 yılı doldurması gerekiyor. SSK’lılarda ise 7 bin 200 gün şartı aranıyor. Bunun eşitlenmesi gerekiyor. SSK’lılar gibi Bağ-Kurlularında prim gününün geriye çekilmesini istiyoruz. Bağ-kurdan emekli olanların hatta maaşı daha düşük. Ödediği gün sayısı fazla olmasına rağmen SSK emeklisine nazaran Bağ-Kur emeklisi daha az emekli maaşı alıyor. Yanında çalışan işçisinin primlerini ödüyor, tazminatını ödüyor. 9 bin iş gününü ve 25 yılı doldurduktan sonra emekli olunca ise, SSK’lıdan daha az maaş alıyor. Hem maaş konusu hem de ödenen iş günü dengelenmeli. Bununla ilgili bir çalışma yapılırsa, esnaf arkadaşlarımızda mağdur olmaz. Sadece fabrikatörleri, büyük işadamlarını değil, bu konuda küçük esnafı da düşünmek lazım. Türkiye’de yalnızca gününü doldurup emekli olmayı bekleyen birçok esnaf var. Yalnız başına veya 1-2 personel çalıştıran esnaf arkadaşlarımız var. Küçük esnaf için emekli olmak önemli bir şey. Bunu büyük sanayiciyle kıyaslamamak lazım” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<