Nedim Gürsel: “Paris’te Yaşayan Bir Türk Yazarım”

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Edebi Kazılar’ söyleşilerine konuk olan yazar Nedim Gürsel, Parist’te yaşamasına rağmen anadiline bağlı kaldığını belirterek “Bir yazarın ülkesi dilidir” dedi.Nilüfer...

21 Ekim 2015 Çarşamba 13:46
Nedim Gürsel: “Paris’te Yaşayan Bir Türk Yazarım”
Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Edebi Kazılar’ söyleşilerine konuk olan yazar Nedim Gürsel, Parist’te yaşamasına rağmen anadiline bağlı kaldığını belirterek “Bir yazarın ülkesi dilidir” dedi.
Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü edebiyat dünyasının önemli isimlerini okurlarla buluşturmaya devam ediyor. ‘Edebi Kazılar’ söyleşilerinde yeni sezonun ilk konuğu Nedim Gürsel oldu. Nazım Hikmet Kültürevi’nde okurlarıyla buluşan Nedim Gürsel’e, Feridun Andaç sorularıyla eşlik etti. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç ve çok sayıda edebiyat tutkununun katıldığı söyleşide, Nedim Gürsel, eserleri ve edebi hayatı hakkında bilgiler vererek, okurlarının sorularını cevapladı .
12 Mart ve 12 Eylül askeri darbelerinin Türkiye tarihinde önemli bir yeri olduğunu belirten Nedim Gürsel, “Bu darbeler hem yazar hem de vatandaş olarak benim de güzergahımı belirledi. 20 yaşımdan beri Paris’te yaşıyorum” dedi.
Paris’te bir Türk yazarı olarak kaldığının altını çizen Gürsel, “Bir yazarın ülkesi, dilidir. Yazar, o dile kök salar, yaşar ve var olur. Dil değiştiren yazarlar da vardır. Ben ana dilime bağlı kaldım. Kendimi Paris’te yaşayan Türk yazarı olarak tanımladım, ama bir parça da Parisli oldum. Paris beni Fransız yapmadı, ama bir parça Parisli yaptı” ifadelerini kullandı.
Otosansür mekanizmasının bir yazar için en kötü şey olduğunu söyleyen Gürsel, “Otosansür, yazara dışarıdan gelen baskıdan daha kötü bir şeydir. Yazar kendi zihninde, kendisine yönelen bir baskı mekanizması kurabiliyor. Ben yazılarımda otosansür mekanizmasının çalışmaması için çaba sarf ettiğimi söyleyebilirim” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<