banner359

Sağlıklı kentlerin karbon ayak izi belirlendi

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 2015 yılında kendi ofis faaliyetleri ve düzenlendiği organizasyon faaliyetlerinden kaynaklanan karbon ayak izi 41 ton olarak belirlendi.Kuruluşundan bu güne sağlıklı şehir kavramını yaymak, bu bilinci...

24 Ağustos 2016 Çarşamba 11:08
Sağlıklı kentlerin karbon ayak izi belirlendi
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 2015 yılında kendi ofis faaliyetleri ve düzenlendiği organizasyon faaliyetlerinden kaynaklanan karbon ayak izi 41 ton olarak belirlendi.
Kuruluşundan bu güne sağlıklı şehir kavramını yaymak, bu bilinci yerel yönetimlere ve topluma kazandırmak amacıyla üyeleri ile birlikte hareket eden Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, bu amacını hayata geçirebilmek için oldukça önemli ulusal ve uluslararası çalışma ve organizasyonlar gerçekleştiriyor. Tüm bu süreçleri yönetmek için merkezi Bursa’ da olan Birlik; küresel ısınma ve iklim değişikliğinin oluşmasında en büyük paya sahip olan kentlerin, karbon ayak izi envanterlerini çıkarmalarına büyük önem veriyor. Bu nedenle 2015 yılında Trabzon Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe’nin rehberliğinde üye belediyelere yönelik “Yerel Yönetimler İçin Sera Gazı Salınım Envanterinin Önemi ve Hazırlanması” başlıklı uygulamalı bir eğitim toplantısı düzenlemişti.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Başkanı Recep Altepe, küresel boyutta önem taşıyan bu sorunun çözümünün, yerelden başladığını belirterek, “Kentsel Karbon Ayak İzi” uygulamalarının sadece Birliğe üye olan değil, tüm yerel yönetimlerin belediyecilik anlayışlarına uluslararası seviyede bir marka değer kattığını ifade etti. Başkan Altepe, “Kendi yönetim ofisimize ait faaliyetler kapsamında gerçekleşen karbon ayak izi boyutumuzu belirlemeyi amaçlandığımız bu çalışmayla, tüm üyelerimiz için küçük ölçekli bir iyi uygulama örneği oluşturmaya çalıştık” dedi.
Bu çalışmada 2015 yılı ofis faaliyetleri ve sadece Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından karşılanan organizasyon faaliyetlerinden kaynaklanan Karbon Ayak İzi boyutunun belirlenmesi amaçlandı. Çalışma, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe’nin öncülüğünde, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği çalışanlarının katkılarıyla gerçekleştirildi.
Bu sonuçlara göre, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, kendi ofisince gerçekleştirilen yönetim ve organizasyon faaliyetleri nedeniyle toplam 41 ton CO2-eşdeğer boyutunda karbon ayak izi üretti. Bu boyuttaki Karbon Ayak İzi içerisindeki en büyük pay toplam 28.2 ton CO2-e ile kara ve hava yoluyla gerçekleşen yurt içi/dışı ulaşım faaliyetlerinden kaynaklandı. Bunu 7.08 ton CO2-e ile kurum binasındaki elektrik tüketimi ve organizasyonlardan kaynaklanan 5 ton CO2-e karşılık gelen konaklama faaliyetleri izledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<