İnegöl'ün yaşam portalı

Anne Sütünün Faydaları İçin Stand Açıldı

İNEGÖL HABERLERİ

 1-7 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi ekipleri, Atatürk Bulvarı üzerinde stant açarak, Annelere anne sütü hakkında bilgilendirme broşürleri dağıttılar.
Sağlıkçılar ayrıca minik çocuklara da üzerinde ‘ilk 6 ay anne sütü´ yazılı balonlar dağıtarak anne sütünün önemine dikkat çektiler. İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi Eğitmeni Ebe Semiha Aksoy, anne sütünün bir hazine olduğunun altını çizdi.

İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi Eğitmeni Ebe Semiha Aksoy, “Anne sütü zamanında doğan bebeklerin normal gelişmesine yetecek besin öğeleri gereksinmesinin tümünü karşılayan, ilk 6 ay tek başına yeterli olan, yenidoğan ve süt çocukları için en uygun ve doğal bir besindir. Bebeklerinizi emzirirken bu konulara dikkat etmeniz gerekmektedir” dedi.

ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI

Anne sütünün faydalarından bahseden Aksoy, “Anne ile bebek arasında duygusal bağ kurulmasını sağlar. İmmün sistemini geliştirir. Ekonomiktir. Kolay hazmedilir. Annenin meme ve over kanseri riskini azaltır. Emen bebeklerde IQ daha yüksektir. İshal ve solunum yolu hastalıklarından korur. Fizyolojik sarılığı önler. Sütün yeterince gelmesi için, bebeğinizi sık sık emzirin, bebeğiniz her ağladıkça her istedikçe emzirmeyi sürdürün. Yeni doğan bebek emmese bile annenin göğsünde sık sık kalmak isteyebilir. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır. Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerinizin şişmesini ve acımasını da önler. Bebeğinizi altıncı aydan sonra uygun ve ek besinlerle birlikte iki yaşına kadar emziriniz. Altıncı ayını doldurduğunda zamanında, uygun miktarda, uygun şekilde, uygun sıklıkta ve uygun ek besinlerle başlamak çok önemlidir. Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayan annenin önceleri az miktarda gelen sütünün miktarı bebeğin sık sık emmesiyle artar. ‘Ağız Sütü´ denilen bu koyu kıvamlı ilk sütün bebeğinizin sağlığı ve gelişimi için verilen ilk besin olması önemlidir” diye konuştu.

ÜÇ AY SAKLANABİLİR

Sütün sağılma yöntemleri hakkında bilgi veren Aksoy, “Sağma işlemine geçmeden önce eller iyice yıkanır ve sütün sağılacağı kabın da temiz olması gereklidir. Bunun için geniş ağızlı fincan veya bardak seçilir. Rahat bir yere oturduktan sonra meme başının etrafındaki kahverengi bölgeye doğru masaj yapılır. Meme, başparmak üstte, diğer parmak altta kalacak biçimde tutulur. Hedef bölge meme başının etrafındaki kahverengi bölgenin gerisinde kalan alandır. Sütün sağılması için baş ve diğer parmaklar yavaşça içe, göğüs duvarına doğru bastırılır. Bastırma işlemi, el göğüs duvarından uzaklaştırılırken devam ettirilir. Bu şekilde süt meme ucuna doğru itilir. Sağma hareketi ritmik bir şekilde tekrarlanmalıdır. Süt sağma teknikleri, enjektör pompası, elektrikli süt sağma pompaları. Sağılmış süt bebeğe nasıl verilir: Sağılan anne sütü kaşık veya bardakla verilmelidir. Biberon verilmemelidir. Çünkü biberon verilmesi ile bebek anne memesini reddedebilir. Biberon emziğine alışan bir bebek, memeyi iyi kavrama alışkanlığını da kaybedebilir ve meme yerine meme ucunu emmeye çalışır. Bu da meme çatlaklarına ve en önemlisi bebeğin yeterince anne sütü alamamasına yol açar. Sağılan süt nasıl saklanır: oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabı rafında 3 gün derin dondurucu buzdolaplarının buzluğunda 3 ay saklanabilir” şeklinde konuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.