İnegöl'ün yaşam portalı

Küllerinden yeniden doğdu

İNEGÖL HABERLERİ

 20 Ekim 2013 tarihinde çıkan yangın felaketinde tamamen yanarak küle dönen İnegöl´ün tarihi mekanlarından Cafer Paşa Han´ında restorasyon çalışmalarında . 400 günde bitmesi hedeflenen beylik hanı geç olmasına rağmen tamamlandı. İçi ve çevresindeki dükkanları tamamlanan beylik hanı, işyerlerine yerleşecek olan esnafları bekliyor.



İnegöl´de 1827 yılında Cafer Paşa tarafından yaptırılan tarihi Beylik Han´ında 20 Ekim 2013 tarihinde sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yangın çıktı. 20 işyerinin bulunduğu 185 yıllık tarihi Beylik Hanı´nda çıkan yangında işyerleri ve tarih küle döndü. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılı sonunda ancak ihale edilerek Mayıs ayında restorasyonu başlayan Han´da sonunda a ulaşıldı.


62 DÜKKAN


Yapımı tamamlanan Cafer Paşa Han´ının iç avlusunda 40, dış avlusunda 22 dükkan yer alıyor.


Aslına uygun olarak tarihin yaşatılacağı şekilde restorasyonu yapılan han, işyeri sahiplerini bekliyor. Büyükşehir belediyesi tarafından 2.5 milyon TL harcanarak tarihin gün yüzüne çıkarıldığı hanın resmi açılışı bekleniyor.


ÇEVRE DÜZENLEMELERİ


İshakpaşa cami çevresinin düzenleme çalışmaları kapsamında Asırlık çay bahçesi geçtiğimiz aylarda yıkılarak düzenlenmişti. Dün ise Çınarlaraltı çay bahçesinde yıkım çalışmaları başlatıldı. Yapılacak düzenleme ile İshakpaşa cami, külliyesi ve Beylik hanının bulunduğu çarşı merkezi yapılan restorasyonlarla tarihe ışık tutacak.


20 Ekim 2013 tarihinde yaşanan yangın sonucu yıkılan Beylik Hanı tarihte Akarsu Güven Çarşısı veya Cafer Paşa Hanı isimleri ile bilinmektedir. Beylik Hanı, Vakıflar Genel Müdürlüğündeki kayıtlara göre 1827-1828 yıllarında Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde dikdörtgen planlı, açık avlulu hanın, dikey kenarlarında birer kapısı bulunmaktadır. Hanın avlusu 35x10 metre ölçüsünde olup duvarları kesme taştandır. Beylik Hanı ilk olarak 1950´li yıllarda onarılmış ve bu onarım sonrasında eski özelliğini yitirmiştir. Yalnızca güneybatıdaki giriş kapısı orijinalliğini korumaktadır. 2013 yılının Ekim ayında geçirdiği yangın sonucunda sadece doğu ve batı yönündeki beden duvarları ayakta kalabilmiştir. Başbakanlık Osmanlı Arşivleri incelendiğinde hanın Kanuni Sultan Süleyman dönemi devlet adamlarından Cafer Paşa (ölümü 1580´li yıllar) tarafından yaptırıldığı ortaya çıkıyor.


CAFER PAŞA KİMDİR?


Hanı yaptıran Cafer Paşa, Enderun´da yetişip Kanuni Sultan Süleyman´ın silahtarlığını yapmıştır. Daha sonra hizmetlerinden dolayı Kapıcı Başılığa ve Yeniçeri Ağalığına yükselmiştir. Ardından Rumeli Beylerbeyi ve Kubbe Veziri olmuştur. İstanbul Eyüp´te bir medresesi ile Halvetiye Tarikatı mensuplarına mahsus zaviyesi ve türbesi vardır.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.