İnegöl'ün yaşam portalı

Kurşunlu'nun Yüzü Çilek ile Gülecek

İNEGÖL HABERLERİ

 İnegöl´e bağlı Kurşunlu Mahallesinde ekimine 500 dönümle başlanan Çilek´te alınan verim ve çiftçilerin fiyattan memnun olmasıyla ekim alanı bu yıl 10 bin dönüme çıktı.
Mayıs ayının başında başlayan hasatla toplam 25 bin ton Çilek toplanacak.

ÇİTLİ VE KÜÇÜKYENİCE´DE DE ÇİLEK HASADI BAŞLADI

Kurşunlu mahallesinin çilek üretiminde önde gelen bir yer olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “5-6 sene önce başlanan süreçte bugün Kurşunlu Mahallesinde 6 bin dönüm çilek üretilmektedir. Yine Çitli ve Küçükyenice mahallelerinde de çilek üretimi başladı. Dolayısıyla Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmayanları da göz önünde bulundurursak, 10 bin döneme yakın bir alanda çilek üretilmektedir. Mayıs ayının başında çilek hasadı başladı ve Kasım ayının sonuna kadar devam edecek. Şuan pazarda olan çileklerin tadı ve raf ömrü kısa. Bizim çileğimizin ise raf ömrü uzun ve lezzeti de farklı. İnegöl´ümüzde toplam 25 bin tona yakın çilek üretimi yapılıyor. Burada yetiştirilen Çileği büyük marketler, toptancılar gelip alıyor. Şuan da kilosu 2,5 lira civarında satılıyor. İlerleyen süreçte 2 liraya, 1 lira 70 kuruşa kadar düşüyor. Ağustos ayından sonra ise, İnegöl´ümüzdeki çilek yediveren olduğu için ve diğer yerlerde de yetişmediği için artıyor ve 10 liraya kadar da kilo fiyatı çıkıyor. Ayrıca Kurşunlu mahallesindeki çiftçilerimizin bankalara borcu yoktur. Kurşunlu İnegöl´de tek borcu olmayan yerdir” dedi.

İHRACAT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Çileğin bölge için iyi bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Çelik, “Pazar sorunu yok. Çok kaliteli ve lezzetli. Bu anlamda çilek üretimi yapan çiftçilerimiz aynı zamanda farklı işlerde de çalışabiliyor. Fabrikalarda çalışıp, bu işi ek iş olarak yapanlarda var. İhracat konusunda arayanlarda var. Bu işler tabi ki biraz riskli. Bu nedenle şuan araştırıyoruz. Çünkü dikkatli olmak lazım. İnşallah önümüzdeki günlerde çileklerimizin ihracatını da yaparız. İhracat olduğu zamanda fiyatı da tabi ki yükselir ve bu da çiftçimize yarar. Yeni sezonun çiftçilerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

FİYAT MEMNUNİYETİ ÜRETİMİ ARTTIRDI

Çiftçilerin çilek fiyatlarından memnun olduğunu belirten Sezai Çelik, “Zaten memnun olmasa her sene üretim miktarı da artmaz. İlk başladığımız 500 dönümdü. Sonra bin dönüm oldu. Bugün ise 10 bin dönüme yaklaştı” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.