İznik’teki tarihi lahit mezarlar görücüye çıkıyor

Bursa’nın İznik ilçesi Hisardere köyü yolu üzerindeki zeytin tarlasında arka arkaya çıkan erken ve geç Roma dönemine ait lahit mezarlar, İznik’in kapılarını dünya turizmine açıyor. Türkiye’deki sayılı Roma dönemi nekropollerinden...

06 Nisan 2017 Perşembe 11:59
İznik’teki tarihi lahit mezarlar görücüye çıkıyor

Bursa’nın İznik ilçesi Hisardere köyü yolu üzerindeki zeytin tarlasında arka arkaya çıkan erken ve geç Roma dönemine ait lahit mezarlar, İznik’in kapılarını dünya turizmine açıyor. Türkiye’deki sayılı Roma dönemi nekropollerinden biri olan zeytinlik alan kamulaştırması bittiğinde dünya’da sayılı açık hava lahit müzelerinden birine sahip olacak.

banner380

İnanç turizminde dünyanın sayılı yerlerinden biri olmaya aday İznik’te zeytin tarlasından çıkan Roma dönemine ait lahit mezarlar için Kültür Bakanlığı hareket geçti. İlçeyi dünyadaki sayılı turizm merkezlerinden biri yapmayı hedefleyen İznik Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesiyle birlikte başlattığı çalışmalar kapsamında bölgedeki tarihi mekanları ve yapıları tek tek gün yüzüne çıkarmaya başladı. İznik Belediyesi tarafından kamulaştırma çalışmaları devam eden 15 dönüme yakın zeytinlik alanda Kültür Bakanlığı, geniş çaplı arkeolojik kazı çalışması başlatacak. Gün yüzüne çıkartılan lahitler o bölgede kurulması planlanan açık hava müzesinde sergilenecek. Bölge dünyada sayılı antik çağa ait açık hava lahit müzelerinden olacak.

İznik’e turizm alanında yeni bir pencere açacaklarını belirten Belediye Başkanı Osman Sargın, "Geçtiğimiz yıl Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanımızı ziyaret ettik. Kendisine buranın önemini ve turizm açısından İznik’e büyük kazanımları olacağını vurguladık. Sayın bakan, bunun üzerine "Türkiye’de ki diğer turizm alanında ki kamulaştırmaları durdurun İznik’teki bu alana yönelin ve kamulaştırın" talimatı vermişti. Hisardere köyü yolundaki zeytinliğin kamulaştırılmasına yönelik mahkeme işlemleri sürüyor. Sonuçlandığında burasını açık hava lahit müzesi yapacağız. Müzedeki lahitler de bu alana taşınacak. Türkiye’nin ilk lahit müzesi İznik’te olmuş olacak. İznik’ten dünya turizmine yeni bir pencere açmış olacağız" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<