Uğur Kurt Olayında Olası Kasta Itiraz

Okmeydanı’nda, 22 Mayıs’taki olaylar esnasında bir yakınının taziyesine katılmak için cemevinde bulunduğu sırada başına mermi isabet etmesiyle ölen Uğur Kurt’un ölümüne ilişkin hazırlanan iddianame, İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi’ne...

01 Aralık 2014 Pazartesi 10:38
Uğur Kurt Olayında Olası Kasta Itiraz
Okmeydanı’nda, 22 Mayıs’taki olaylar esnasında bir yakınının taziyesine katılmak için cemevinde bulunduğu sırada başına mermi isabet etmesiyle ölen Uğur Kurt’un ölümüne ilişkin hazırlanan iddianame, İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
İstanbul Okmeydanı’ndaki olaylarda Uğur Kurt’u "taksirle öldürme" suçunu işlediği gerekçesiyle polis memuru S.K.’nın 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle hazırlanan iddianameye ilişkin Asliye Ceza Mahkemesi’nin, şüphelinin "taksirle öldürme" değil, "olası kasıtla öldürme" suçundan yargılanması gerektiğini belirterek verdiği görevsizlik kararına itiraz edildi.
Okmeydanı’nda 22 Mayıs’taki olaylar esnasında bir yakınının taziyesine katılmak için cem evinde bulunduğu sırada başına mermi isabet etmesi sonucu Uğur Kurt’un ölümüne ilişkin hazırlanan iddianame, başsavcılık onayının ardından İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianameyi inceleyen İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi iddianameyi kabul ettikten sonra Uğur Kurt’u öldüren polis hakkındaki "taksirle adam öldürme" suçlamasını yetersiz buldu. Mahkeme, S.K’nın "Taksirle adam öldürme" suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle değil, "Olası kastla adam öldürme" suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğini belirterek görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

"OLASI KAST YOK"
85. Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik kararı vermesi ve dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesine sanık polis memuru S.K.’nın avukatı Tolga Yurdakul itirazda bulundu. Avukat Yurdakul, İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği dilekçede, olayda "olası kast" şartlarının oluşmadığını belirtti. Yurdakul dilekçesinde, "Sanığın maruz kaldığı saldırı haliyle yaşadığı panik ve görev yaptığı bölgeyi bilmiyor oluşu, olası kastla insan öldürme suçunun unsurlarının oluştuğunun öngörülmesine, hedefte sapma meydana gelerek bir başkasının ölmesine sebebiyet verileceğinin öngörülmesine imkan vermemektedir. Sanığın meydana gelen neticeyi öngörme imkanı yoktur. Maktulü de hiç görmemiştir, tanımamaktadır. Ölmesini isteyeceği bir durum söz konusu değildir. Hedef olarak gösterici alınmıştır. Merminin, göstericinin 26 santimetre kadar az bir mesafe ile yanından geçmiş olması bu durumu ispatlar niteliktedir. Dolasıyla olası kast ile adam öldürme suçunun unsurları oluşmamıştır. Olayda ’olası kast’ şartları oluşmamış. Olayın Ağır Ceza Mahkemesi’nde değil, Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerekiyor" denildi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<