banner359

Bilge Kral mezarı başında anıldı

20 Ekim 2017 Cuma 12:11
Bilge Kral mezarı başında anıldı

Bağımsız Bosna Hersek´in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, vefatının 14. yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Saraybosna´daki Kovaçi Şehitliği´nde düzenlenen anma törenine katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Aliya´yı rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Bosna Hersek bizim bir parçamız” dedi.

Bilge Kral olarak anılan Bağımsız Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, vefatının 14. yıldönümünde Başkent Saraybosna´daki Kovaçi Şehitliği´nde düzenlenen törenle anıldı. Törene, Bilge Kral’ın oğlu Bakir İzetbegoviç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye´den gelen ve aralarında milletvekilleri ve belediye başkanlarının da olduğu heyet de katıldı. Bosna Hersek´e bağımsızlık yolunda önderlik eden ve derin bilgi birikimi dolayısıyla "Bilge Kral" olarak da anılan Aliya´yı kabri başında dua ederek anan Başkan Altepe de anıt mezara çiçek bıraktı. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç, Aliya´nın bıraktığı mirasın ilk günkü gibi canlı olduğunu vurgulayarak, "Ölümünün üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen hala anısına belgesel, dizi ve filmler çekiliyor. Tüm bunlar, onun buradaki mevcudiyetinin büyük bir kanıtı" dedi. Babası Aliya´nın ülkede barışın sağlanması için elinden gelen tüm mücadeleyi verdiğini hatırlatan İzetbegoviç, babasının savaş zamanında dahi adaletin sağlanması için çabaladığını ifade etti.

Acı ve sevinçlerimiz ortak
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Türkiye ve Bosna Hersek halklarının yüzyıllarca aynı kaderi paylaştığını, arada sarsılmaz bir kardeşlik ve akrabalık bağı olduğunu hatırlattı. Aliya İzzetbegoviç’in Avrupa´daki Müslümanlar için önemli bir lider olduğunu dile getiren Başkan Altepe, "Kardeş, dost ülke Bosna Hersek’in kurucusu, çağın önderlerinden olan Avrupa Müslümanlarının liderlerinden Aliya İzzetbegoviç’i ölümünün 14’üncü yılında kabri başında anıyoruz. Her zaman kardeş, dost ülkemizin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Hatta burada mezarlığa verilen hizmet dahi olmak üzere Bosna’nın yanında olduğumuzu her fırsatta gösteriyoruz. En büyük temennimiz buradaki dost, kardeş ve akrabalarımızın huzur içinde yaşamaları, kendi ekonomilerini güçlendirmeleri, değerlerine sahip çıkmaları. 14’üncü ölüm yıldönümünde andığımız Aliya İzzetbegoviç, gerçek anlamda Avrupalı Müslümanların lideriydi. Değerlerimize sahip çıkılması gerektiği konusunda büyük telkinler yapan, Müslümanların gelecek yüzyıl vizyonunu ortaya koyan, yol gösteren bir liderdi. O, ‘Öncelikle insan olmak sonra Müslüman olmak gerek’ diyordu. ‘Düşmanlara benzedikten sonra onlarla mücadele etmenin anlamı yok’ diyordu. ‘Eğer kendi değerlerimize sahip çıkmazsak sonumuz esir olmak’ diyordu. O’nun gelecek nesillere örnek olması, fikirlerinin unutulmaması için Büyükşehir Belediyesi olarak biz de gerekli katkıları sağlıyoruz” dedi.

İslam´ın Uç Beyi Aliya
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Saraybosna´da düzenlenen "İslam´ın Uç Beyi Aliya" filminin galasına da katıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin de desteğiyle hazırlanan belgesel filmin galasının ardından Başkan Altepe, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç´e bir plaket takdim etti. Plaket takdiminin ardından konuşan İzetbegoviç, "Aliya´yı, tarihimizi ve mücadelemizi bize hatırlatan bu film nedeniyle herkese gayretlerinden ötürü teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca bizim daimi dostumuz olduğunuz ve hiçbir zaman bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Bu filmle de ilgili olan ve ilk elden duymak istediğinizi düşündüğüm bir şey eklemek istiyorum. Rahmetli babam son anlarını yaşarken Bosna Hersek´in geleceğine ilişkin derin bir endişeye kapılmıştı. Kendisi o sırada hastanede yatıyordu ve yavaş yavaş şuurunu kaybetmeye başlamış ve böbrekleri iflas etmişti. O zaman dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olan Erdoğan´ı davet etmişti. Kendisinden Bosna Hersek´e sahip çıkmasını talep ederek Bosna Hersek´i ona emanet etti. Çünkü kendisinde geleceğin büyük liderini görmüştü. Erdoğan da böyle büyük bir mesuliyeti üzerine aldı. Bunu söylerken kendisine öyle bir canlılık gelmişti ki çıktıktan sonra Sayın Erdoğan bana "Babanız iyileşecek" demişti. Bu olay Cuma akşamı olmuştu, babam ise Pazar günü vefat etti. Cumhurbaşkanımız Erdoğan gerçekten de aldığı emanetin sorumluluğunu yerine getiriyor. Kendisiyle bu konuda birlikte çalışıyoruz. Geçen Pazar günü kendisiyle görüştüm ve Pazartesi günü yine kendisiyle bir araya geleceğiz. Kendisinin bizler için her zaman zamanı var ve her zaman bizlere yardım elini uzatmaya hazır. Hem kendisine hem de gayretlerinizden ötürü sizlere teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
InegölE-inegolBilge Kral
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<