Bursa Sevdalısı Kazım Baykal Mezarı Başında…

Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu'nun kurucusu Kazım Baykal, ölümünün 21. yılında kabri başında anıldı.Bursa'daki tarihi eserlerin yok olmaması için büyük gayret sarf eden Kazım Baykal, ölümünün 21. yıl dönümünde Emirsultan'daki kabri başında sevenleri tarafından anı

28 Temmuz 2014 Pazartesi 20:23
Bursa Sevdalısı Kazım Baykal Mezarı Başında…

Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu'nun kurucusu Kazım Baykal, ölümünün 21. yılında kabri başında anıldı.
Bursa'daki tarihi eserlerin yok olmaması için büyük gayret sarf eden Kazım Baykal, ölümünün 21. yıl dönümünde Emirsultan'daki kabri başında sevenleri tarafından anıldı. Çocuğu Bumin Baykal, torunları, talebeleri ve sevenlerinin de hazır bulunduğu anma töreninde konuşmalar yapılıp dualar edildi. Kazım Baykal'ın hakkını ödeyemeyeceklerini söyleyen Fahri Çevre Müfettişi Ali Turan, "Hocamızın hayatı bizler için başından sonuna kadar ilham kaynağıdır. Kazım hocanın Bursa için ortaya koyduklarını şimdiki nesle ve gelecek kuşaklara hakkıyla anlatmak, bir nebze olsun ona şükran borcumuzu yerine getirmeye vesile olacaktır. Kazım hocamızın hakkını ödeyemeyiz. Ayrıca üniversitelerde Kazım Baykal kürsüleri kurulmalı, araştırma merkezleri açılmalı, hocanın ismi yeni açılacak olan Anadolu liselerinden birine verilmelidir" dedi.
Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu'nun kurucusu olan Kazım Baykal, aynı zamanda Bursa Erkek Lisesi'nde felsefe, mantık ve psikoloji öğretmenliği yaptı. Bursa'daki 130'dan fazla tarihi eserin kurtarılmasında emeği geçen Baykal'ın tarihi eserlerle alakalı birçok kitabı bulunuyor. Yazdığı 'Bursa ve Anıtları' adlı eseri, bugün hala Bursa'daki tarihi eserler üzerine yazılmış en hacimli kitap. 1905 yılında Bursa'da doğan Kazım Baykal, 5 çocuk babasıydı. Emekli felsefe öğretmeni olan Baykal, makale ve denemeleriyle birlikte 40 eser kaleme aldı. Baykal'ın Bursa'daki Süleyman Çelebi Türbesi ile İnebey Medresesi başta olmak üzere 137 eserin ayağa kaldırılmasında emeği geçti.

banner380

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<