banner359

Gıda Denetimleri Hız Kesmeden Devam Ediyor

İnsan sağlığının vazgeçilmezi olan güvenilir gıda üretiminin ve bu gıdaların sağlıklı koşullarda tüketiciye ulaşmasının sağlanması için denetim çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.Ramazan ayı boyunca da bu kapsamda tüketimin yoğunlaştığı birçok ürüne yönelik

26 Temmuz 2014 Cumartesi 16:29
Gıda Denetimleri Hız Kesmeden Devam Ediyor

İnsan sağlığının vazgeçilmezi olan güvenilir gıda üretiminin ve bu gıdaların sağlıklı koşullarda tüketiciye ulaşmasının sağlanması için denetim çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
Ramazan ayı boyunca da bu kapsamda tüketimin yoğunlaştığı birçok ürüne yönelik olarak gıda denetimleri Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından hız kesmeden devam ediyor. Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik'in de bizzat katılarak yakından ilgilendiği denetimler, ramazan ayının son günlerinde de devam ediyor. Ramazan ayı boyunca sürdürülen gıda denetimleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek üzere açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, yapılan denetimlerde başta toplu iftar hizmeti verilen iftar çadırları olmak üzere, fırınlar, tatlı, çikolata ve şekerleme imalathaneleri ile toptancılar ve toplu tüketim merkezlerinde gerekli denetimlerin yapıldığını söyledi. Çelik, "Ramazan ayı münasebetiyle kurulan iftar çadırlarında verilen ve yemek sanayi işletmeleri tarafından üretilen yemeklerden numuneler alındı. Laboratuarlara analiz için gönderilen yemekler özellikle mikrobiyolojik testlerden geçirilerek, insan sağlığını tehdit eden ürünler araştırıldı. Analiz sonuçlarında denetim yapılan yerlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Ramazan ayında faaliyetlerinde yoğunluk gözlenen sektörlerden biride fırınlar oldu. Fırınlarda üretilen pideler için hijyen ve katkı maddeleri açısından denetim ve uyarılarımız devam etmektedir. Fırın işletmeler un kalitesi, personel ve işyeri hijyeni, pişirme tekniği ve satış şartları açısından denetlenmektedir. Yakalaşan Ramazan Bayramı nedeniyle tüketicilerin yoğun talep gösterdiği bir başka sektör de tatlıcılar. Ramazan boyunca ilgi gören ürünlerden baklava, tulumba tatlısı ve diğer şuruplu tatlıları üreten imalathaneler genel çerçevede denetlenmiş, kullanılan kızartma yağları 'kızartma yağı ölçüm cihazları' ile analiz edilmiştir. Aynı kapsamda şekerleme üreten işletmeler kontrol edilerek, kullanılan katkı maddeleri açısından analize tabi tutulmakta, uygun olup olmadıkları hakkında analiz yapılmaktadır" diye konuştu.
DENETİMLERLE YÜKSELEN SAĞLIK ORANI
Ramazan ayında ve bayramında fazlaca tüketilen ürünlerden bu güne kadar alınan toplam numune sayısının 74 olduğunu belirten Çelik, bunların 66 adedi olumlu, 5 adedi olumsuz sonuçlandığını söyledi. 3 adet numune ise henüz analiz aşamasında işlem görmekte olduğunu ifade eden Çelik, "Denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen işletmelere idari yaptırım uygulandı. Ramazan ayı sebebiyle, muhtelif gıdalardan oluşan erzak paketi hazırlayan firmaların faaliyetleri de denetim kapsamına alındı. Gerek tüketicilerin yanıltılmaması gerekse halk sağlığının korunması açısından İl Müdürlüğümüzce Ramazan Paketleri kontrol edilerek içerik, ürün ve etiket bilgileri ile hazırlama ve depolama alanları işyeri hijyeni açısından denetime tabi tutuldu. muştur. Son altı aylık süreçte 9019 denetim yapılmış olup 89 işletmeye 6.651 lira ile 13.304 lira arasında değişen oranlarda cezai işlem uygulanmış olup denetim ve analizlerimiz durmaksızın devam etmektedir" dedi.
UCUZ FİYATA DİKKAT
Vatandaşların günlük, ramazan ve bayramlık gıda ihtiyaçlarını giderirken ortalama değerinin çok altında fiyatlarla satılan ürünlere şüphe ile yaklaşmaları konusunda uyaran Çelik, "Vatandaşlar, satın alınacak gıdaların son kullanma tarihlerini kontrol etmeleri, ambalajlı ve etiketli, ambalajı zarar görmemiş gıdaları satın almaları, açıkta ve uygun koşullarda muhafaza edilmeyen gıdaları almamaları hususunda titizlik göstermeleri gerekmektedir. Satın alınan gıdalarla ilgili herhangi bir şikâyeti olan tüketiciler Alo 174 Gıda Hattını arayarak ihbarda bulunabilirler. Ekonomimizin can damarı esnafımızın da gıda imalatında ve satış koşullarında sadece ticari kaygılarla değil güvenli gıda arzındaki sorumluluk bilinciyle hareket etmesi de başka bir beklentimizdir. Böylece üretici, tüketici ve kamu denetimi işbirliği ile Güvenli Gıda sağlanabilecekti" diye kaydetti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<