banner359

Kraliçe Meyvesine Hormon İlacı Atana 10 Bin Lira…

İngiltere veliahdı William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate'in hamilelik döneminde sabah bulantılarında yediği Bursa'nın meşhur siyah incirine hormon atan çiftçilere ağır ceza geliyor. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, bu yıl siyah

05 Ağustos 2014 Salı 15:34
Kraliçe Meyvesine Hormon İlacı Atana 10 Bin Lira…

İngiltere veliahdı William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate'in hamilelik döneminde sabah bulantılarında yediği Bursa'nın meşhur siyah incirine hormon atan çiftçilere ağır ceza geliyor. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, bu yıl siyah incire hormon ilacı atan üreticilere 10 bin lira ceza kesileceğini, ayrıca mahsullerine el konulacağını söyledi.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından 'Bursa Siyahı İnciri Yetiştiriciliğinde Önemli Sorunlar ve Çözümler ’ konulu konferans düzenlendi. Konferansta bu özel meyveyi koruma yolları ve çözümleri masaya yatırıldı. UİB Toplantı Salonu'ndaki toplantıya Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy ve incir üreticileri katıldı.
Başkan Çalı, “Aydın'da Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü var. Aydın ’da bulunan incir üreticilerine hizmet etmek için kurulan bir enstitü. Bursa siyah incirine uygun erkek incir bulunması projesi var. Bursa siyah incirini dölleyecek erkek incirleri Aydın ’dan alarak Bursa ’da yetiştirmeyi hedefliyoruz. 2 ay önce Gıda Hayvancılık Bakanlığı bu projeye destek verme kararı aldı. Bursa ’da da ileride incirle ilgili enstitü değil, ama başlangıçta istasyon kurulması düşünülebilir" dedi.
İncire hormon atanları ağır parala cezaları verileceğine dikkat çeken Çalı, "Bizim en büyük riskimiz, incirlere hormon ilacı atılması. Her meslek grubu içerisinde çürük elma olabiliyor. Bunları ayıklayıp biz incirimizi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Geçen yıl 15 bin ton civarında, 35 milyon dolarlık incir ihracat yaptık. Bu yılki hedefimiz 40 milyon dolarlık, 18 bin ton ihraç etmeyi hedefliyoruz. Bursa siyah incirini 30 adet ülkeye ihraç ediyoruz. Bursa siyah incirinde ruhsatlı olmayan bir tarım ilacının kullanılması yasak. Bursa siyah incirinde ilaç kullanmaya gerek olmadığını uzmanlar söylüyor. Siyah incire hormon ilacı atanlar var. Valiliğimiz bu konuyla ilgili bir genelge yayınladı. Bu yıl siyah incire hormon ilacı atan üreticiler tespit edildiğinde kendilerine 10 bin lira ceza kesilecek. Ayrıca ürünlerine de el konulacak" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<