banner359

Bursa’nın çamuru elektriğe dönüşüyor

Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinden çıkan çamurdan elektrik üretirken, aynı zamanda önemli bir çevre meselesini de bertaraf ediyor.Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BUSKİ tarafından projelendirilip Doğu Atıksu Arıtma...

14 Şubat 2018 Çarşamba 11:57
Bursa’nın çamuru elektriğe dönüşüyor

Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinden çıkan çamurdan elektrik üretirken, aynı zamanda önemli bir çevre meselesini de bertaraf ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BUSKİ tarafından projelendirilip Doğu Atıksu Arıtma Tesisinde inşa edilen ve üretime başlayan çamur yakma tesisinde incelemelerde bulundu. BUSKİ Genel Müdür vekili Güngör Gülenç’ten tesisin çalışma sistemi hakkında bilgi alan Başkan Aktaş, atık çamurunun sudan arındırılması ve yakılmasından, online takip merkezine kadar tesisin tüm birimlerini gezdi.

Bursa’nın 3 milyon nüfusu ve gelişmiş sanayii ile ciddi miktarda atık ürettiğini hatırlatan Başkan Aktaş, özellikle atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun bertarafı için günün modern şartlarına uygun, Avrupai standartlarda bir tesisin Bursa’ya kazandırıldığını belirtti. Bursa merkez ve ilçelerdeki arıtma tesislerinden her gün ortalama 300 ton çamur çıktığını ifade eden Başkan Aktaş, atık sudan ayrıştırılan çamurun, bugüne kadar kilden yapılmış lagünlerde depolandığını, bu durumun da kötü kokuyu beraberinde getirerek, halkın yaşam kalitesini düşürdüğünü vurguladı. Kötü konunun önlenmesi için kireçle kaplama yapıldığını ancak buna rağmen kokunun önüne bir türlü geçilemediğini ifade eden Başkan Aktaş, tesis sayesinde atık su arıtma tesislerinden elde edilen susuzlaştırılmış çamurun akışkan yataklı çamur yakma tesisinde direkt olarak yakılarak bertaraf edildiğini ve böylece kötü koku sorununun da ortadan kaldırıldığını kaydetti.

Çamur elektriğe dönüşüyor

Başkan Aktaş, önemli bir çevre sorununa köklü çözüm üreten tesiste, AB atık yakma direktifi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atıkların yakılmasına dair yönetmelik başta olmak üzere tüm ilgili Türk ve Avrupa yönetmeliklerinde belirtilen hususların istisnasız sağlandığını kaydetti. Baca gazının online ve sürekli olarak bakanlık tarafından denetlendiğine dikkat çeken Başkan Aktaş, yakma sonucu ortaya çıkan ısından üretilen buharın tribünlere gönderilerek elektrik enerjine dönüştürüldüğünü açıkladı. Tesiste saatte 2,5 megavat elektrik üretildiğini dile getiren Başkan Aktaş, “Bu enerjinin bir kısmını bu tesiste kullanıyoruz. Kalan 1,5 megavatlık kısmını da belediyemizin diğer tesislerinin ihtiyaçları için kullanıyoruz. Bu da aylık 150 bin liralık bir maliyet ki belediyemiz adına ciddi bir kazanım. Bu tip tesisler, park, bahçe, yol gibi ön plana çıkan tesisler değil, fakat her gün 300 ton çamurun oluşturacağı kirlilik, koku gibi yansımalar göz ardı edilemez” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<