banner359

Karacabey Longozu, Her Mevsim Ziyaretçilerini Bekliyor

Karacabey Longozu’nda yükselen su seviyesi ve artan kuş nüfusu, her mevsim olduğu gibi sonbaharda da ziyaretçilere farklı tatlar, farklı manzaralar sunmaya, kuş gözlemciliği ve doğa fotoğrafçılığı yapmak isteyenlerin uğrak mekanı olmaya...

20 Ekim 2015 Salı 20:55
Karacabey Longozu, Her Mevsim Ziyaretçilerini Bekliyor
Karacabey Longozu’nda yükselen su seviyesi ve artan kuş nüfusu, her mevsim olduğu gibi sonbaharda da ziyaretçilere farklı tatlar, farklı manzaralar sunmaya, kuş gözlemciliği ve doğa fotoğrafçılığı yapmak isteyenlerin uğrak mekanı olmaya devam ediyor.
Avrupa’da örneği olmayan ve Türkiye’deki 4 longoz içinde en büyüğü olan Karacabey Longozu, Kocaçay Deltası’nda, 730 hektarlık bir alan içinde yer almakta. Bir yanında Marmara Denizi, bir yanında Arap Çiftliği Gölü ve Dalyan Gölü bulunmaktadır.
Sözlük anlamı ‘su basar ormanı’ olan longoz, deniz seviyesinin altındaki orman yapısını işaret ediyor. Özellikle kış aylarında, yağışlar neticesinde orman zemini suyla dolarak, ormanın büyük bir kısmı sular altında kalıyor ve longoz oluşuyor.
Karacabey Longozu, özellikle kuş türleri için eşine az rastlanır bir ortam.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ormanın içine, doğallığı bozmayacak şekilde yapılan ahşap kuş gözlem kulesi, longoza gelen ziyaretçilerin gölü, bataklığı, kuşları ve longozun tüm güzelliklerini gözlemleyip, görüntüleyebilmelerine olanak sağlıyor.
Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş, Karacabey Longozu hakkında bilgiler verdi ve "Bölgede bu zamana kadar yapılan çalışmalar neticesinde, 260 farklı kuş türü tespit edildi. Ayrıca saz kedisi, yaban kedisi ve su samurunun da bölgede yaşadığı çeşitli verilerle ispatlanmış oldu. Kelebek, böcek ve bitki çeşitliliği yönünden de Karacabey Longozu oldukça zengin ve Türkiye’nin önde gelen yerleri arasındadır" dedi.
Longozun kuş gözlemi için en ideal yerlerden biri olduğunu ifade eden Tüydeş, "Kuşlar yılın iki döneminde göç eder. İlkbaharda güneyden kuzeye olan hareket sonbaharda kuzeyden güneye doğru olur. Bu göç süresi boyunca da longoz ve benzeri doğal yapılar, kuşların göç yollarında mola verdikleri uğrak yerlerden bir tanesidir. O yüzden Karacabey Longozu da bu geçiş döneminde oldukça hareketli günler yaşıyor. Normalde Türkiye’de eşine az rastlanır, nadir türleri, bu dönemde burada görmek mümkün. Özellikle son günlerde yırtıcı göçü başlamış durumda. Afrika’ya göç ederken göç yolu üzerinde olan Karacabey Longozu’nda da bugünlerde yoğun bir hareketlilik var. Yırtıcılar, su kuşları, kıyı kuşları ve ötücülerin göçlerine bu dönemde sık rastlanıyor. Kurak geçen yaz döneminin ardından, yağışların da başlamasıyla birlikte, longozun tabanındaki su seviyesi de giderek yükseliyor. Bahar aylarında nilüfer çiçekleri, yaz aylarında karabaş otları ve tüm bunları ele aldığımız zaman da Karacabey Longozu tüm ziyaretçilerine yılın her ayı farklı bir manzara, farklı bir güzellik sunuyor" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<