banner359

Marmara Denizi’nde Trol Yeniden Hortladı

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), ilgili kuruluşların trol avına göz yumduğunu ileri sürdü.Trolle avlanmanın denizlerde balık soykırımı anlamına geldiğini ifade eden GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen,...

07 Aralık 2015 Pazartesi 15:24
Marmara Denizi’nde Trol Yeniden Hortladı
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), ilgili kuruluşların trol avına göz yumduğunu ileri sürdü.
Trolle avlanmanın denizlerde balık soykırımı anlamına geldiğini ifade eden GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, yeni açılan trol sahalarına tepki gösterdi. Trolle avlanmanın Marmara Denizi’nde özellikle Bandırma, Kapıdağı, Çakıl, Şahinburgaz, Karşıyaka, Erdek, Marmara, Avşa, Tekirdağ, Karacabey Boğazı ve Gemlik Körfezi’nde sualtı canlılarının yaşama alanlarını tahrip etiğine dikkat çeken Önürmen, "Trol, balık üreme alanlarının yok olmasına ve çok ciddi ekonomik kayba yol açmaktadır. Yapılan tüm ikaz ve alınan tedbirler göstermelik olduğu gibi, korsan balıkçılar yasadışı trol avını rahatlıkla sürdürmektedir. Trolla avlanan balık ve karidesler rahatlıkla getirildiği limanlarda hiçbir denetim olmaksızın pazarlara rahatlıkla getirilebilmektedir" diye konuştu.
İlgili kuruluşların yasak trol avını görmezden geldiğini iddia eden Önürmen, "Tezgahlar, hatta büyük marketlerin reyonlarında bile trol balıkları göz göre göre satılıyor. Hiçbir kurum ve kuruluşun müdahalede bulunmamasını hayretli izliyoruz. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de trol sebebiyle balık türleri ve kapasitesi her geçen gün azalmaktadır. Tezgahlarda standartların altında tutulmuş hamsi, istavrit, mezgit, karides başta olmak üzere birçok türde balıklara rastlanmaktadır" dedi.
Önürmen, "Trol, geleceğimizi yok ediyor. Her geçen gün balığa hasret kalmaktayız. Gerekli tedbir alınmadığı takdirde kısa bir süre sonra balık resimlerine bakarak hasret gidereceğiz. Çevremizdeki ülkeler deniz canlılarının devamlılığı açısından çok ciddi tedbir almış durumda. Bu ülkelerde hiçbir balıkçı, standart altında balık tutamaz, aşırı avlanamaz ve satamaz. Karadaki varlık ne kadar önemliyse, deniz varlıklarımız da o ölçüde önemlidir" şeklinde konuştu.
Önürmen, deniz canlılarının korunmasında vatandaşların da sorumluluğu bulunduğunu, gördükleri yasa dışı uygulamaları ilgili kurumlara mutlaka bildirmelerinin bir vatandaşlık görevi olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<