banner359

Çipras’tan referandum hamlesi

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, uluslararası kreditörlerin yeni yardım paketi için hayata geçirilmesini istediği tasarruf önlemlerini referanduma götüreceğini duyurdu. Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, uluslararası alacaklılarına...

27 Haziran 2015 Cumartesi 13:54
Çipras’tan referandum hamlesi
Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, uluslararası kreditörlerin yeni yardım paketi için hayata geçirilmesini istediği tasarruf önlemlerini referanduma götüreceğini duyurdu.
Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, uluslararası alacaklılarına karşı referandum kozunu devreye soktu. Atina’da dün gece olağanüstü bakanlar kurulu toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Çipras, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Euro Grubu’nun istediği tasarruf önlemlerini 5 Temmuz’da halk oylamasına sunacaklarını açıkladı. Böylece Yunan halkının da planlanan reformlar hakkında fikrini söyleyebileceğine dikkat çeken Çipras, Euro ortaklarının önerilerinin kabul edilip edilemeyeceği konusunda Yunanların karar vermesi gerektiğini savundu. Bu nedenle alacaklılarından yardım paketinin süresini birkaç gün daha uzatmasını isteyen Yunan Başbakan, çıkan sonuca bağlı kalacaklarına söz verdi.
"Ortaklar ültimatom vererek daha fazla kemer sıkmamızı istedi" diyerek referandumun gerekçesini dile getiren Çipras, bu önlemlerin Yunan ekonomisinin daha da daralmasına neden olacağını kaydetti. Alacaklılarını sert bir şekilde eleştiren Çipras, "Bazı kuruluşlar ve ortaklar, bir halkın tamamını aşağılama niyetinde" diye konuştu.
Referandumun yapılıp yapılmayacağı konusunda son sözü parlamento söyleyecek. Yunan parlamentosunun konuyu bugün ele alması bekleniyor.
Yunanistan ile alacaklıları arasında devam eden görüşmelerde ortak tutum sergileyen Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası ve AB Komisyonu, borcunu geri ödemesi için Atina’yı öncelikle reformları hayata geçirmesi konusunda ikna etmeye çalışıyor. Ancak alternatif öneriler sunan Atina hükümeti, yeni tasarruf önlemlerini, çok sert oldukları gerekçesiyle uygulamak istemiyor.
Yunanistan’ın 3 gün içinde 1 milyar 600 milyon Euroluk borcunu ödemesi gerekiyor. Eğer Alexis Çipras yönetimindeki Atina hükümeti bunu başaramazsa ülke iflas ve Euro Bölgesi’nden çıkma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<