Erken Seçimden Vazgeçildi

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, erken seçimden vazgeçildiğini ve azınlık hükümetinin işbaşında kalacağını açıkladı. Noel Bayramı’ndan önce basına sızan haberlerde iktidar partilerinin muhalefetle çok gizli görüşmeler yaptığı...

27 Aralık 2014 Cumartesi 15:14
Erken Seçimden Vazgeçildi
İsveç Başbakanı Stefan Löfven, erken seçimden vazgeçildiğini ve azınlık hükümetinin işbaşında kalacağını açıkladı.
Noel Bayramı’ndan önce basına sızan haberlerde iktidar partilerinin muhalefetle çok gizli görüşmeler yaptığı yönündeydi. Fakat bu haberlere partiler tarafından bir açıklama yapılmamıştı. Bazı parti sekreterleri böyle birşeyin henüz gündemlerinde olmadığını yarım ağızla dile getiriyorlardı. Bugün öğleden önce sosyal demokrat, Çevre, Muhafazakar, Liberal Halk, Hıristiyan Demokrat ve Merkez Partisi bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Böylece 22 Mart 2015’te yapılması planlanan yeni seçimden vazgeçilmiş oldu. Altı parti “Aralık Anlaşması” adını verdikleri uzlaşmalarıyla partiler üstü bir birliktelik sergilemiş oldu.
Muhalefet Partilerinden Merkez Partisi Başkanı Annie Lööf yaptığı açıklamada, “Bizim partiler üstü bir uzlaşmaya ihtiyacımız vardı. Çünkü ülke dengeli ve güçlü bir biçimde yönetilmek zorunda” diyerek anlaşmanın önemin işaret etti. Uzlaşma İsveç’in nasıl yönetileceği ve başbakana partilerin birlikteliğinde nasıl yardımcı olunacağı noktalarında yoğunlaşıyor. Aynı zamanda iktidarın kendi bütçesinin yürürlüğe koyacağı kurallarını da içeriyor.

"İKİ DÖNEMİ KAPSIYOR"
Başbakan Stefan Löfven, “Bu anlaşmanın kolları iki dönemi kapsıyor. Bu anlaşmanın kuralları 2022 yılında yapılacak seçime kadar geçerli olacaktır” derken anlaşma gereği hükümetin ilkbahar bütçesi kabul edilerek iktidar kendi bütçesiyle yoluna devam edecek. Löfven, “Bu çok iyi bir durum. Biz Nisan ayından itibaren kendi politikalarımızın gerektirdiği bütçemizi uygulamaya koyacağız” yorumunu yaptı.
Diğer yandan güçlü muhalefet olan Muhafazakar parti Başkanı Anna Kinberg Batra ise, “Bu anlaşma teslim ya da muhalefet yok anlamına gelmiyor. Biz güçlü bir biçimde muhalefet görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi. Anlaşmada üzerinde varılan en önemli uzlaşma savunma ve energi konularında oldu. Emeklilik konusu üzerinde çalışmalar sürdürülecek. Bu duruma karşı çıkan ırkçı İsveç Demokratları meclise hükümete karşı “güvensizlik oylaması” için önerge verecekler.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<