Onların Derdi Yeni Yıl Değil Başka

Kosova’nın başkenti Priştine’de bulunan Başbakanlık binası önünde 219 gündür grevde olan çelik boru fabrikası işçileri, yeni yılı grev çadırında karşıladıklarını bildirdi. Kosova’da kamu şirketlerinin özelleştirilmesi kapsamında...

31 Aralık 2014 Çarşamba 17:18 2014-12-31 17:44:35
Onların Derdi Yeni Yıl Değil Başka
Kosova’nın başkenti Priştine’de bulunan Başbakanlık binası önünde 219 gündür grevde olan çelik boru fabrikası işçileri, yeni yılı grev çadırında karşıladıklarını bildirdi.
Kosova’da kamu şirketlerinin özelleştirilmesi kapsamında satılan fabrikada işsiz kalan yaklaşık bin işçi, 10 yıllık tazminatlarının verilmesi kararının yerine getirilmemesi nedeniyle greve gitmişti. Başkent Priştine’de bulunan Başbakanlık binası önünde 219 gündür grev yapan işçiler, 2015 yılını da grev çadırında karşılayacaklarını bildirdi. Beton zemin üzerine serilen döşeklerde yatarak yorgunluklarını atmaya çalışan işçiler, haklarını alıncaya kadar greve devam edecekleri mesajını verdiler.
Grev Kurulu Başkanı ve Ferizovik Çelik Boru fabrikasının eski teknik müdürü Niyazi Aslani, Temel Mahkeme’den başlayarak, Anayasa Mahkemesi’ne kadar tüm hukuk prosedürlerinin sonlandığını, tüm kararların işçilerin lehine alındığını hatırlatarak, anlaşılması güç olan sebeplerden ötürü tazminatın ısrarla ödenmediğine işaret etti. Aslani, “Sorunun hukuksal yönden çözümlenmesinin yanı sıra sendikalar ile hükümet arasında, tazminatın ödenmesine ilişkin geçen yıl imzalanan anlaşma var. O da uygulanmıyor” diyerek, yeni hükümetin kurulmasının ardından mahkeme kararını uygulamakla yükümlü olan Kosova Özelleştirme Ajansı’nın yeni yönetim kurulunun oluşmasını beklediklerini ifade etti. Yaşlı ve hasta olmalarına rağmen yeni yılı ailelerinden uzak karşılayacaklarını, son dini bayramlarını da aynı şekilde çadır içinde kutladıklarını hatırlatan Aslani, “Dünyada bu grevden daha uzun süren grev olup olmadığı hakkında bilgim yok. Ama bildiğimiz tek şey grevimizin 7 aydan uzun bir süredir devam etmesidir. Haklarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Kazanılmış hakkımızı mutlaka alacağız” dedi.
Eylemlerini sürdüren boru fabrikasının eski işçisi Ramadan Hajredini, yeni kurulan hükümetin bu sorunu ciddiye alarak çözeceğine inandığını ifade ederken, Fehmi Mehmeti ise, yetkililerden hiç umudu olmadığını kaydetti. İsmet Shabani 2015 yılının 2014 yılından daha iyi olacağını umut ettiğini, Danush Rashiti ise dün bir grevcinin vefat ettiğini, bu çadır içindeki grevcilerin aynı kaderi yaşamayacağını umut ettiğini belirtti. Taleplerinin karşılanmaması durumunda açlık grevine gitmeye hazırlanan eylemcilerin çoğunun sağlık durumunun kötüye gittiği bildirildi. Greve katılan işçiler, Kosova Hükümeti’nden Anayasa Mahkemesi’nin 912 çalışana 25 milyon Euro tazminatın ödenmesi kararının yerine getirilmesini talep ettiler.
(İHA)

Son Güncelleme: 31.12.2014 17:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<