Okullarda gürültü kirliliğine son

Uludağ Üniversitesi tarafından ilkokul ve ortaokullarda gürültü kirliliğini önlemeye yönelik başlatılan TÜBİTAK projesi, yeni öğretim döneminde de genişleyerek devam ediyor. Bursa’da yürütülen proje Antalya’ya da örnek oldu.UÜ Eğitim...

14 Kasım 2016 Pazartesi 14:39
Okullarda gürültü kirliliğine son
Uludağ Üniversitesi tarafından ilkokul ve ortaokullarda gürültü kirliliğini önlemeye yönelik başlatılan TÜBİTAK projesi, yeni öğretim döneminde de genişleyerek devam ediyor. Bursa’da yürütülen proje Antalya’ya da örnek oldu.
UÜ Eğitim Fakültesi tarafından yürütülen proje ilkokul ve ortaokullarda bu eğitim öğretim döneminde de sürecek. Proje yürütücüsü UÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, projede yer alan Mustafa Münevver Olağaner İlkokulu, ÇEK Özel 3 Mart İlkokulu, Saadettin Türkün Ortaokulu ve Dilek Özer Ortaokulu’nun yönetici ve öğretmenlerinden oluşan yaklaşık 200 kişiye, 2016-2017 eğitim öğretim döneminde yapılacakları anlatan bir seminer verdi.
“Gürültüsüz okul her çocuğun hakkı”
Seminerde gürültü kirliliğinin kontrol edilmesine dair hazırlanan kılavuz kitabı tanıtan Doç. Dr. Bulunuz, sükûnetli okul iklimi ve öğrenme ortamının her çocuğun en doğal hakkı olduğunu vurgulayarak, ses ve gürültüyü anlamaya yönelik eğitim faaliyetlerinin Türkçe, fen, matematik, müzik, resim ve drama dersleriyle bütünleştirilerek nasıl anlatılacağını öğretmenlere anlattı.
Bulunuz, çocukların gürültüye maruz kalmanın tehlikelerinin farkında olmadığını ve hatta bu tehlikeyi küçümseme eğiliminde olduklarını hatırlatarak “Çocuklar, tehlikeli gürültü kaynaklarının farkında olmadıkları gibi gürültüden kendilerini nasıl koruyacaklarını da bilmezler. Bu çerçevede geleceğimiz olan çocukların okulda gürültü kirliliğinden korunması öğretmen ve idarecilerin görevidir. Bunun için yapılacak ilk iş, çocukların daha anasınıfından itibaren okulda gürültü kirliliğinin boyutları ve tehlikeler konusunda eğitilmesine ihtiyaç vardır” dedi.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Bulunuz, seminerde, kılavuz kitaplarında yıl boyunca yürütülecek faaliyetleri destekleyici materyal olarak video, animasyon, sunumlar, çalışma formları ve karikatürleri içeren bir CD’yi öğretmenlere dağıttı.
Uludağ Üniversitesi’nin okullarda gürültü kirliliğini önlemeye yönelik başlattığı proje, Antalya’ya da örnek oldu. Antalya’daki okullardan bazıları Uludağ Üniversitesi’nden bu konuda destek istedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<