banner359

Avm Ciro Endeksi Yüzde 4.5 Arttı

AVM Ciro Endeksi, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artışla 163 puana ulaştı. İkinci çeyrekte ciro artış oranı ise yüzde 5,5 oldu. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından...

07 Ağustos 2014 Perşembe 11:46
Avm Ciro Endeksi Yüzde 4.5 Arttı
AVM Ciro Endeksi, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artışla 163 puana ulaştı. İkinci çeyrekte ciro artış oranı ise yüzde 5,5 oldu.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Haziran ayı ve 2014 yılı 2. çeyrek sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2013 Haziran ayına göre yüzde 4,5’luk bir artışla 163 puana yükseldi.
2014 ikinci çeyrek sonuçlarına göre ise endeks 2013 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 5,5 artarak 153 puana yükseldi.
AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Haziran 2014’te bir önceki yılın aynı ayına göre 7 puan artarak m² başına 621 TL olarak kaydedildi. Verimlilik, İstanbul’da 720 TL, Anadolu’da ise 554 TL olarak gerçekleşti. Cirolar, Şubat 2014’ten itibaren büyüme kaydetti.
Çeyrek bazlı olarak veriler incelendiğinde ise 2014 yılının ikinci çeyreğinde m² başına düşen ciro endeksinin 2013 yılının ikinci çeyreğine göre yüzde 5,6 artarak 583 puana yükseldi.

EN BÜYÜK CİRO ARTIŞI HAZIR GİYİMDE
Geçtiğimiz yılın Haziran ayıyla karşılaştırıldığında 2014 Haziran ayında en büyük ciro artışı giyim kategorisinde gerçekleşti. Endeks giyim kategorisinde yüzde 10 arttı. 2014 Haziran döneminde yiyecek ciroları yüzde 9, hipermarket ciroları yüzde 7, AVM’lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 6, genel alan kategorisi ciroları yüzde 4 ve ayakkabı ciroları yüzde 2 artış kaydederken teknoloji market/elektrikli eşyalar ciroları ise yüzde 15 oranında azalmıştır.
Haziran 2014 döneminde ziyaretçi sayısı endeksi bir önceki dönemin aynı ayına göre yüzde 1,0’lik bir artış kaydetmiştir. 2014 yılının ikinci çeyreğindeki ziyaret sayısı endeksi ise, yüzde 2,1’lik bir artış göstererek 98 puana yükselmiştir.
AVM Endeksi Haziran ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü “AVM endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 4,5 oranında artmıştır. Kategori bazındaki en yüksek artışın da sırasıyla giyim ve yiyecek kategorilerinde yaşandığı gözlenmiştir. Haziran ayı tatil döneminin başlaması, Ramazan öncesi olması ve İstanbul Shopping Fest’in bu ayda gerçekleşiyor olması nedeniyle alışveriş açısından oldukça hareketli ve verimli bir dönem olarak göze çarptı. Ayrıca alışveriş merkezlerinde metre kare başına düşen ciroların Şubat ayından beri yükselen bir ivme izlemesi verimlilikteki artış açısından son derece değerli bir veri.
Yılın ilk yarısını tamamladığımız bu dönemde 2. çeyrek verileri de olumlu seyrin devam ettiğini gösterdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda 2014 yılı 2. çeyrekte AVM endeksi yüzde 5,5’lik bir artış kaydetti. Tüm bu pozitif gelişmelerin yanında teknoloji kategorisindeki ciroların son aylarda düşüş göstermeye devam etmesi kaygı verici, üzerinde düşünülmesi ve gerekirse yasa yapıcılarla mevcut düzenlemelerin tekrar görüşülmesi gereken bir konu” dedi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<