banner359

Birleşik Metal, Oyak Renault’ta yetkili sendika olmak için kararlı

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Oyak Renault’ta 2017 yılının Mayıs ayında yapılacak yetki başvurusuna hazırlandıklarını söyledi.Yaşanan işten çıkarma ve baskılara rağmen Oyak Renault işçilerinin...

16 Ağustos 2016 Salı 13:01
Birleşik Metal, Oyak Renault’ta yetkili sendika olmak için kararlı
Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Oyak Renault’ta 2017 yılının Mayıs ayında yapılacak yetki başvurusuna hazırlandıklarını söyledi.
Yaşanan işten çıkarma ve baskılara rağmen Oyak Renault işçilerinin sendikalarının çatısı altında kaldığını belirten Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Oyak Renault işçileri, anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerin kendilerine tanıdığı sendika seçme hürriyetini kullanabilmeyi istiyor. Seçtikleri sendika tarafından temsil edilebilmeyi, toplu sözleşmelerin hazırlığından imzasına kadar her aşamasında sendikalarıyla birlikte söz sahibi olabilmeyi istiyor. Bu sebeple sendikamıza üye oldular. Oyak Renault işçileri, 2017 yılının Mayıs ayında yapılacak yetki başvurusuna sendikamızla birlikte kararlı bir şekilde yürüyor. Mart ayında sendikamızın işyerindeki örgütlülüğünü dağıtmayı hedefleyen büyük bir saldırı yaşandı. 75 işçi tazminatsız olarak işten çıkarıldı. Çok daha fazlası işten ayrılmaya zorlandı. MESS, bakanlık ve sarı sendika, iş birliği halinde Oyak Renault işçilerini sindirmek, onları hak arayamaz hale getirmek için çalıştı. Ancak istedikleri neticeyi alamadılar. Söylediğimiz gibi işçilerin çoğu sendikamıza üye” dedi.
Adnan Serdaroğlu, “Oyak Renault işçileri başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası kamuoyu bu konuda şirketten net bir tavır beklemektedir. Şirket, işçilerin çoğunun üyesi olduğu sendika tarafından temsil edilme hakkını tanımalıdır. Bu hak, Türkiye’nin de altına imza koyduğu ILO sözleşmelerinden kaynaklı olduğu kadar, artık kısa bir süre önce Yargıtay’ın kesinleşen bir kararı ile de kanuni statüye kavuşmuştur. Sendikamız Oyak Renault’da çalışan işçilerin çoğunluk sendikasıdır. Sendikamızın temsiliyetinin şirket tarafından tanınması hukuki bir durumdur. Oyak Renault işçilerinin sendikal temsiliyeti yetki tespitini beklemeksizin tanınmalıdır” şeklinde ifade etti.
Oyak Renault işçilerinin sendika seçme hakkının güvencesi için uluslararası alanda da girişimlerde bulunduklarını belirten Adnan Serdaroğlu, “Fransa’da Renault fabrikalarında örgütlü CGT ve tüm dünya üzerinde Renault ile çerçeve sözleşme tarafı sendika IndustriALL, sendikamızın Bursa’daki fabrikada devam eden örgütlenme çalışmasını desteklemekle birlikte, yaşanan hak ihlallerini de takip etmektedir. Bu sendikalar, özellikle bu yıl mart ayında yaşanan işten çıkarma ve sonrasındaki gelişmelerin çerçeve sözleşmenin ihlali olduğu konusunda hemfikirdir. Ayrıca 9 üyemizin, uzunca süre idari izinli tutulup işten ayrılmaya zorlanması, bunu reddettikten sonra da aylarca fabrika dışında bir eğitim merkezinde mobbinge maruz bırakılması ve en sonunda işten çıkarılmaları da açık bir sendikal hak ihlali olarak kayıtlara geçmiştir. Bilindiği gibi Oyak Renault’ta işe yeni alınan işçiler altı ya da 11 aylık sözleşmelerle iş başı yaptırılıyor. Sözleşme süresi sona erince de ya gönderiliyor ya da kendisine ‘seni kadroya aldık’ deniyor. Bu yıllardır böyle uygulanıyor ve aslında yasal değil. Yapılan işin niteliği açısından 2 aylık deneme süresi sonunda diğer işçiler gibi sözleşmelerinin belirsiz süreli olarak kabul edilmesi, yani işçilerin tabiriyle kadrolu olarak çalışması gerekiyor. Konunun tespit edildiği tarih itibariyle fabrikada bu şekilde çalıştırıldığı anlaşılan 1022 yeni işçinin iş sözleşmeleri belirsiz süreli olarak kabul edilmiştir. Yani sendikamızın girişimleri sonucu Oyak Renault’ta artık altı aylık, 11 aylık sözleşme dönemi bitmiştir. Bütün işçilerin deneme süresi iki aydır. İşe yeni başlayan her işçi bu sürenin sonunda diğer işçilerle aynı haklara sahiptir” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<