Bu haber milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor!

Elazığ’da 2000 yılında emekli olan Haci Uçar tarafından avukatı aracılığı ile açtığı yaşlılık aylıkları hesaplama sistemi davasını kazanması 9 milyondan fazla emekliye umut oldu. Uçar’ın avukatı, müvekkilinin açtığı dava nedeniyle aylık 300 liradan fazla maaşında eksik hesaplanma olduğunun tespit edildiği ve geçen süre içerisinde toplamda 37 bin lira alacaklı olduğunun Yargıtay tarafından emsal teşkil edecek şekilde karara bağlandığını söyledi.

14 Mart 2015 Cumartesi 20:30 2015-03-14 20:33:38
Bu haber milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor!
Türkiye genelinde yaklaşık 9 milyondan fazla emekliyi emsal teşkil eden Yargıtay kararı nedeniyle avukat Kemal Çelebi, Elazığ Tüm İşçi Emeklileri Derneği Elazığ Şube Başkanı Mehmet Kayabaş ve Bingöl Şube Başkanı Mehmet Evran ile birlikte basın açıklaması yaptı.
Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde ikamet eden ve 2000 yılının 15 Ekim tarihinde emekli olan müvekkili Haci Uçar adına, emekli maaşı ile ilgili açtıkları davada emsal bir kara çıktığını beliren avukat Çelebi, "Yaklaşık 5 yıllık bir süredir davamız devam ediyordu. Bu çok teknik bir konu olduğu için pek çok hesaplama tekniği nedeniyle bilirkişilere gitti geldi. Çok değişik raporlar verildi. Yargıtay burada yapılacak sistemin teknik boyutları ile kat sayı hesap sistemleri ile ayrı ayrı belirtti. Müvekkilimin davası emeklerimiz açısından gündemi oluşturdu. Biz inanıyoruz ki bakanlığımız yargıtayın işaret ettiği hususları gözeterek, Türkiye’deki diğer emeklilerimizin dava açmasına imkan vermeyecek şekilde düzenlemeye gitmesi en uygun yol olacaktır" dedi.
BİR İŞÇİ AYLIK 300 İLE 500 ARASINDA AYLIK FARK ALACAK
Emsal teşkil eden dava nedeniyle her işçinin maaşlarına farklı oranlarda yansıma olabileceğini belirten avukat Çelebi, "Bir işçi aylık 300, 400 hatta 500 lira bile fark alabilir. Bizim dava açtığımız işçi emeklisi arkadaşımızın bilirkişi raporunda 37 bin lira fark alması gerekiyor. Yargıtay verdiği kara sonrasında yine bilir kişi raporu alınacaktır ama böylesine çok önemli rakamlar ortaya çıkabilir. Sadece maaşlarına fark işlemeyecek, geçmişe yönelik tüm kayıplarını faizi ile birlikte geri alma imkanları olabilecek. Yagıtay bu kararı verdiği için temyize gidilse bile değişme ihtimali çok zayıftır. Zaten yolu gösteren yargıtayın kendisi olmuştur. Bu karala yaklaşık 9-10 milyon emeklinin bu haktan yararlanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
31 Aralık 1999 tarihine kadar yaşlılık aylıkları hesabında kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi uygulanmaktayken, 4447. sayılı yasa ile anılan maddede değişiklik yapılması sonucu 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi yürürlükten kaldırıldığını hatırlatan Avukat Çelebi şöyle devam etti:
"Buna göre 2000 yılı sonrası emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında çalışılan süre gelişme hızı, ödenen prim ve sair gibi unsurların gözetildiği ve emeklilerin lehine olan yeni hesaplama sistemi göz önüne alınması gerekmektedir. Bugüne kadar 2000 yılından sonra emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında yeni sistem gözetilmeyip eski sisteme göre uygulama yapıldığından bu durum milyonlara emeklinin mağduriyetine yol açmıştı. Yargıtay açmış olduğumuz emsal davada vermiş olduğu kararla bundan sonra yaşlılık aylıklarının tespitinde nasıl bir hesaplama sistemi yapılacağını ayrıntısı ile belirtmiştir. Böylece 1 Ocak 2000 yılından sonra emekli olan tüm işçi emeklilerinin yaşlılık aylıklarının hesabında yargıtayın vermiş olduğu bu karar esas alınarak milyonlarca emeklinin aylıkları lehlerine olacak şekilde yeniden düzenlenecektir. O günden bugüne kadar almadıkları maaş farklarını geri alacaklardır."

Son Güncelleme: 14.03.2015 20:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<