banner359

Erdem: “Devlet TMO’lar aracılığı ile kritik stok yapmalı”

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Çiftçilerin Mısır Ve Çeltikte Umduğunu Bulamadığını, Mağduriyetin Giderilmesi İçin Devletin Tmo’lar Aracılığı İle Kritik Stok Yapması Gerektiğini Söyledi.

03 Ekim 2016 Pazartesi 13:11
Erdem: “Devlet TMO’lar aracılığı ile kritik stok yapmalı”
Bursa’nın Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, çiftçilerin mısır ve çeltikte umduğunu bulamadığını, mağduriyetin giderilmesi için devletin TMO’lar aracılığı ile kritik stok yapması gerektiğini söyledi.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, mısır ve çeltikte sıkıntısı olduğunu ifade ederek, ”Mısırda geçmiş yıllarla bugünü mukayese ettiğimizde, çiftçi para kazanmıyor. Eskiden çiftçi mısırdan kazandığı parayla borcunu ödeyebiliyordu, şimdi ise eline bir şey kalmıyor. ısırın dekar başına maliyetini 800 lira. Dekar başına yılda 1 ton mısır alınıyor. 14 rutubetli mısır 700 liraya alınıyor. Bu da maliyeti bile karşılamıyor. Fiyat rutubete göre değişiyor. Rutubet arttıkça fiyat 10 lira düşüyor” ifadesini kullandı.
Çeltikte de durumun aynı olduğuna işaret eden Erhan Erdem, çeltiğin dönüm başına 850-900 lira arasında maliyeti olduğunu ve hasadın yılda ton başına 600 kiloyu geçmediğini ifade etti. Erdem, çeltiğin tonunun bu yıl bin 400 liraya alınmasıyla çiftçinin zarar ettiğini ileri sürdü. Erhan Erdem, çeltikte mağduriyetin önlenmesi maksadıyla devletin TMO’lar aracılığı ile kritik stok yapması gerektiğini savunarak, ”Buğdayda olduğu gibi çeltikte de 150-200 bin ton kritik stok yapılıp, fiyatının önceden belirlenmesi gerekir. Devlet mısır ve çeltik ekiminin 3 ay önce ve 3 ay sonra yurt dışından ithalatı durdurmalı. İthalat doğru yapılırsa Karacabey çiftçisi ve Türkiye’deki çiftçiler mağdur olmamış olur. İhtiyaca göre ithalat yapılmalıdır. Doğru zamanlarda ithalat yapılırsa çiftçiler mağdur olmaz” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<