banner359

Fasulye hasadı başladı

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde fasulye hasadı başladı.Çeltikçi Mahallesi Tarımsal kalkınma Kooperatifi’nin 3 fabrikaya sözleşmeli ektiği fasulyelerin hasadına başlandı. Kooperatif Başkanı Hikmet Avşar, yaklaşık 400 dönüm sözleşmeli...

13 Temmuz 2017 Perşembe 14:28
Fasulye hasadı başladı

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde fasulye hasadı başladı.

Çeltikçi Mahallesi Tarımsal kalkınma Kooperatifi’nin 3 fabrikaya sözleşmeli ektiği fasulyelerin hasadına başlandı. Kooperatif Başkanı Hikmet Avşar, yaklaşık 400 dönüm sözleşmeli fasulye ektiklerini belirterek, “Sözleşme yaptığımız 3 fabrikaya mahsulümüzü satıyoruz. Şu an birinci el fasulyenin hasadı bitmek üzere. Şu ana kadar 450 ton fasulye topladık” dedi.

Geçen yıla nazaran hava şartlarından dolayı rekoltenin düşük olduğuna dikkat çeken Hikmet Avşar, “Neredeyse geçen yıla göre yüzde 50 bir kaybımız bulunuyor. Kalite geçen yılki gibi değil. Şu an fiyatlarımız 85 kuruş. İşçilik maliyeti çok az olduğu için bu para üretici için iyi. Ancak tonajın düşük olmasından dolayı bu yıl fiyatlar yüzümüzü güldürmedi. Bizim en büyük avantajımız sözleşmeli ekim yaptığımız için paramız garanti. Üstelik tohum, gübre, ilaç gibi maliyetlerimiz de sözleşmeli ekimden dolayı dana avantajlı” diye konuştu.

En büyük avantajlarının hasat olduğunu belirten Avşar, “Makine ile hasat yapmasak üreticimiz zarar eder. İşçilik maliyeti makine ile hasat ettiğimiz için çok düşüyor” dedi.

Yenişehir Ziraat Başkanı Sadi Aktaş da, ilçede 15 bin dönüm civarında taze fasulye ekildiğini belirterek, “Şu an hasadına başlandı. İlçemizde yetiştirilen lezzeti ile ülkemizde meşhur Yenişehir fasulyesini sözleşmeli olarak çiftçiye ektiren fabrikalar fasulyeyi 85 kuruştan alırken, çiftçimiz ise tarlada dönümünü 1 ila 1,5 lira arasında değişen fiyatlardan satıyor. Pazarda fasulyenin fiyatı 2 ila 2,5 lira arasında satılıyor. Ancak fabrikalara sözleşmeli ekim yapan üreticimizin maliyeti düşük olduğu için üretici memnun. Bir de hava şartları sebebiyle rekolte iyi olsaydı üretici daha da memnun olacaktı” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<