banner359

İnegöllü iş adamlarından ekonomik savaşa karşı hamle

Türkiye’ye ekonomik darbe vurulmak istenmesi karşısında iş dünyası karşı harekete geçti.Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından hükümet bir dizi ekonomik tedbir aldı. Kamu kurum ve kuruluşlarına sözleşmeleri...

30 Kasım 2016 Çarşamba 11:59
İnegöllü iş adamlarından ekonomik savaşa karşı hamle
Türkiye’ye ekonomik darbe vurulmak istenmesi karşısında iş dünyası karşı harekete geçti.
Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından hükümet bir dizi ekonomik tedbir aldı. Kamu kurum ve kuruluşlarına sözleşmeleri TL ile yapma mecburiyeti getirildi. TMSF alacaklarını ve ödemelerini TL ile yapacak. İhracatçılar da Merkez Bankası’ndan döviz alarak yaptıkları satışın ardından geri ödemelerini TL olarak yapacak.
TİM Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı, Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, “İnegöl bir ihracat merkezi. Dış ticaret fazlası veren bir ilçeyiz. Mobilyacımız bu konuda üzerine düşeni zaten yapıyor. Sektörümüzdeki tedarikçilerimiz ürünlerini ithalatla yani dolar üzerinden alıyor. Sektör olarak özellikle tedarikçilerimizden istirhamımız, artık TL üzerinden fiyat vermeleri. Artık her şeyin, yol, köprü ücretlerini dahi TL üzerinden hesaplanması lazım. Dünya 5’ten büyüktür dendiği bir ortamda, 2023 ve 2071 hedeflerinin konuşulduğu bir dönemde artık TL’yi uluslararası zeminlere de kabul ettirmemiz gerekiyor. Bu konuda hükümetin aldığı tedbirleri sonuna kadar destekliyoruz. Aynı zamanda da tedarikçilerimiz mobilya sektöründe verdikleri dolar fiyatlarını artık TL olarak vermelerini talep ediyoruz. Bütün mobilyacı esnafı, tedarikçilerinden dolarla değil TL üzerinden fiyat istemelidir” dedi.
"Dövizini bozdur, yerli ürün al"
“Dövizini bozdur ve yerli ürün kullan” çağrısı yapan Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl ise, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz arttırma kararına bağlı olarak, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere bütün dünyada ABD dolarının fiyatının arttığını söyledi. Donald Trump’un ABD Başkanı seçilmesi ile de dünya piyasalarında dalgalanma yaşandığına vurgu yapan Anıl, bu gelişmelerin Türkiye’deki ekonomik hayatı da etkilediğini söyledi. Yaşanan gelişmeler üzerine Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı yapılarak ekonomi kurmayları tarafından mevcut durumun masaya yatırıldığına dikkat çeken Metin Anıl, bu toplantıda alınan kararlar sonrasında dövizdeki hızlı yükselişin durduğunu belirterek, “Ekonomi kurmayları birtakım tedbirler alarak piyasalara olumlu yönde müdahale ediyorlar. Bu konuda iş dünyasına ve vatandaşlarımıza da önemli sorumluluklar düşüyor. Hep birlikte hareket ederek bu olumsuzluğu gidereceğiz" dedi.
Hükümetin aldığı tedbirleri desteklediklerini belirten İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Yavuz Uğurdağ ise, “Son dönemde dolarda ciddi bir yükseliş hakim. Doların değerlenmesi sırf Türkiye ile alakalı değil. Ciddi anlamda dışarıdan gelen müdahalelerle ve alınan kararlarla ilgili bir yükselme söz konusu. Bu noktada bizim de iç dinamiklerle ciddi tedbirler almamız gerekiyor” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<