Milyonlarca kişiye müjde! Borçlar siliniyor!

1.3 milyon Bağ-Kur'lunun borçlarının silinme yöntemi belirlendi. Genelgeye göre, dilekçe ile müracaat edenlerin borçları hemen silinecek, emeklilik ve hastane hizmetleri açılacak.

11 Mayıs 2015 Pazartesi 12:43 2015-05-11 12:47:23
Milyonlarca kişiye müjde! Borçlar siliniyor!
Takvim'in haberine göre; devlete borcu olduğu için emekli olamayan ya da Hastane hizmetlerinden yararlanamayan 1.3 milyon Bağ-Kur'lunun borçlarından kurtulması için yapılacak işlemler belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayımladığı genelge ile borcun nasıl silineceğini açıkladı. Böylece borcu olan vatandaşlar için süreç de başlamış oldu. Genelgeye göre; şirket ortakları da dahil tüm Bağ-Kur'lular borç sildirmeden yararlanabilecek. Tarım Bağ-Kur'luları ve esnaf da kapsamda olacak. Borçları sildirmek için en önemli şart ise borç süresinin en az 12 ay olması. Buna göre, 30 Nisan 2015 tarihi itibariyle geriye doğru en az 12 ay borcu olan her Bağ-Kur'lu, borcunu tamamen sildirebilecek. 12 aydan daha az borcu olanlar ise yasadan yararlanamayacak ama onlar da borçlarını yapılandırarak taksitler halinde ödeyebilecek.



İSTEYEN Temmuz'U BEKLER



Borçları sildirmek için 3 aylık bir süre öngörüldü. Bu süre 31 Temmuz 2015'te sona erecek. Bu tarihe kadar borcunu ödemeyen, yapılandırmayan herkes sildirme işleminden yararlanacak ve kurum kendiliğinden borçları silecek. Borçlarla birlikte hizmetler de dondurulacak ve ileride istenirse yeniden para ödenerek emeklilik hesabına katılacak. Ama ödeme yapılırken o zaman geçerli olan asgari ücret baz alınacak.



DİLEKÇE HIZLANDIRACAK



Temmuz ayını beklemek istemeyenler ise bağlı bulundukları SGK müdürlüğüne başvurarak bir dilekçe ile hemen borçlarından kurtulabilecek. Dilekçe verildikten sonra işlemler başlatılacak ve borçlar silinecek. Borcu silinen tüm Bağ-Kur'lular, eğer emeklilik şartlarını taşıyorlarsa hemen emekli olacak. Taşımıyorlarsa bu kez alamadıkları hastane hizmetlerine kavuşacak ve emeklilik için primlerini ödemeye başlayabilecek.


YAPILANDIRANA VAR




Borcunu daha önce çıkan yapılandırma yasalarından yararlanarak taksitlendirenler için de hak tanındı. Bu vatandaşlar, taksitleri ödemeye başlamış olsalar da 3 aylık sürenin sonunu beklemeden bağlı bulundukları SGK müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak borçlarından kurtulacak. Böylece artık taksit ödemeyecekler ama sildirdikleri borca karşılık gelen hizmetleri de dondurulacak. İleri de isterlerse bu süreleri yeniden canlandırabilecekler. TAMAMI ÖDENECEK Borcunu ileride canlandırmak isteyen Bağ-Kur'lular, sildirdikleri sürenin tamamını ödemek zorunda kalacak. Bir kısmını ödemek gibi bir uygulama olmayacak. Bu arada borcunu yapılandırmayıp peşin ödeyenler ise yasadan yararlanamayacak. Geriye doğru bir silme işlemi olmayacak.



ÖNCE ÖDE SONRA BEKLE


Sosyal güvenlik uzmanımız Ali Şerbetçi, emeklilik için belli bir süreye ihtiyacı olan vatandaşlara şu bilgiyi verdi: "Söz gelimi 3 yıl borcunuz var ama 3 aya ihtiyacınız var. Bu 3 aylık kısmı önceden ödeyip sonra borcu sildirirseniz ileride hizmetleri yeniden canlandırmak istediğinizde 3 yılın tamamını ödemek zorunda kalmazsınız." ADIM ADIM iŞLEMLER Bağ-Kur'lu olmanız gerekiyor. Borç süresinin 12 ay ve daha fazla olması şartı aranıyor. Hemen sildirmek için dilekçe vermeniz şart. Dilekçe vermeyenler için son tarih 31 Temmuz 2015. Borcunu yapılandıranların mutlaka dilekçe vermesi isteniyor. Dilekçeler bağlı bulunulan SGK müdürlüğüne veriliyor. Borcun tamamı siliniyor ve hizmetler donduruluyor.



BAŞVURU NASIL YAPILACAK?



Aşağıdaki dilekçe ile müracaat etmeniz gerekiyor. Eğer 3 aylık süreyi beklemeyecekseniz, 1 numaralı kutucuğu işaretleyin. Eğer 6552 sayılı Kanun kapsamında borcunuzu yapılandırarak taksitlendirmişseniz, 2 numaralı kutucuğu işaretleyin. 6183 sayılı Kanun kapsamında borcunuzu yapılandırarak taksitlendirmişseniz, 3 numaralı kutucuğu işaretleyin. 

Son Güncelleme: 11.05.2015 12:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
sinemçoşkun 2015-05-11 16:41:12

Solmaz

Avatar
Ünzüle solak 2015-05-12 13:24:33

Neden bakurlıya varda sigortalıya af yok sigortalıyada af olsun lütfen saygılar

banner366

<