Pancara İstikrar Dopingi

Geçen yıl tonu 90 liraya alınan şeker pancarı fiyatlarında 1 Kasım seçimlerinin ardından oluşan olumlu hava ile beraber yüzde yüz artış olması çiftçiyi sevindirdi. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, seçimin ardından tarımda...

05 Kasım 2015 Perşembe 14:13
Pancara İstikrar Dopingi
Geçen yıl tonu 90 liraya alınan şeker pancarı fiyatlarında 1 Kasım seçimlerinin ardından oluşan olumlu hava ile beraber yüzde yüz artış olması çiftçiyi sevindirdi. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, seçimin ardından tarımda devlet tarafından yapılan ilk desteğin pancardan başladığını söyledi.
İnegöl’e bağlı Kulaca Mahallesi’ndeki pancar alım merkezinde incelemelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, daha hükümet kurulmadan hükümetin desteğinden ilk yararlananların çiftçiler olduğunu söyledi. Çelik, “Pancar, İnegöl çiftçinin eskiden bu yana en önemli geçim kaynağından birisiydi. Fakat geçtiğimiz yıllarda kota koyulması ile çiftçimiz pancar üretiminden vazgeçmişti. Sonrasında kota kalkmıştı, bu sefer de fiyatlar tatmin etmiyordu. Geçtiğimiz yıl pancar fiyatlarında az da olsa yükselme gözlenince, çiftçimiz pancara yönelmişti. Bu sefer iklim değişikliğinden dolayı pancarın poları düşük çıktı. Pancarın şeker oranı yani poları düştü. Bu sene 10 bin 500 ton pancar üretimi var. Çiftçilerin ferdi kotası var. Siz ne kadar kota belirliyorsanız, söylediğiniz miktarı satabiliyorsunuz. Seçimden bir gün önce normalde tonu 120 lira civarında olan pancarın fiyatını başbakanımız 190 lira olarak açıkladı. Dönümden 10 ile 13 ton verim alınan pancarımız var. Verimde sıkıntı yok. Bu sene polar oranı da ortalama 13 görünüyor. 13’ten hesaplarsak, pancarın tonu 160 liradan alınacak. Polar oranı 14 olursa, 175 liraya alınacak, 15 olursa da 190 liraya alınacak” dedi.
Önümüzdeki yıl pancar üretiminde önemli bir artış beklediklerinin altını çizen Çelik, “Hükümetin vermiş olduğu vaatlerden ilk yararlanan pancar üreticileri oldu. Çiftçimiz hem para kazanacak, hem de önümüzdeki sene üretim sahasını artıracak. Bu yıl 7 bin 50 dekarlık alanda pancar yetiştirildi. Bu sene üreticimiz gerek polardan, gerekse de fiyatlardan ve rekolteden çok memnun. Hükümet kurulmadan biz hükümetten yaralandık” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<