banner359

Ruanda’dan Türkiye’ye yatırım çağrısı

Ruanda Büyükelçisi Williams Nkurunziza Ve Beraberindeki Heyet, Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası’nı (btso) Ziyaret Etti.

09 Eylül 2016 Cuma 12:08
Ruanda’dan Türkiye’ye yatırım çağrısı
Afrika’nın parlayan yıldızı Ruanda, Türk yatırımcıları bekliyor.
Ruanda Büyükelçisi Williams Nkurunziza ve beraberindeki heyet, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nı (BTSO) ziyaret etti. Ruanda’nın gerçekleştirdiği 3 milyar dolar ithalatta Türkiye’nin payının yalnızca yüzde 1 olduğunu ifade eden Büyükelçi Nkurunziza, “Arzumuz Türkiye’den yaptığımız ithalatı yüzde 10’a çıkarmak. Farklı ülkelerden ithal ettiğimiz birçok ürün Bursa’da üretiliyor. Tüketicilerimiz Türkiye’nin kaliteli ürünlerini satın almak istiyor. Ancak Türkiye ile yaptığımız ticarette diğer ülkeler aracı olduğu için ürünlerin satış fiyatları da katlanıyor. Bizler Türkiye’nin, bilhassa Bursa’nın ihracatını doğrudan Ruanda’ya yapmasını istiyoruz. Bu sayede tüketicilerimiz ürünlerinize daha uygun fiyattan sahip olabilir. Türk ürünlerine pazar bulma konusunda her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
“500 milyonluk pazar yatırımcı bekliyor”
Ruanda’nın Doğu Afrika’da yatırım yapılabilecek en iyi ülke olduğunun altını çizen Büyükelçi Nkurunziza, ülkesinin dünyada yatırım şartları bakımından 46. sırada yer aldığına işaret etti. Bursa iş dünyasından oluşan bir heyeti Ruanda’da ağırlayarak ülkenin sahip olduğu potansiyeli tanıtmak istediklerini dile getiren Nkurunziza, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ülkemiz başta enerji, inşaat malzemeleri, gıda işleme, madencilik, tekstil ve giyim ürünlerinde çok ciddi bir yatırım potansiyeline sahip. Sizleri bu potansiyelden yararlanmaya davet ediyoruz. Ruanda, Afrika kıtasının ortasında bir ülke. Komşu olduğumuz 4 ülke var. Bu ülkelerle aramızda gümrük konusunda da bir anlaşma var. Ruanda’ya gümrüklenmiş bir mal, diğer ülkelerin gümrüklerinde de herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmıyor. Yani Ruanda’ya yapacağınız bir yatırım ile yaklaşık 500 milyon kişiye ulaşma imkânınız var.”
Ruanda Büyükelçisi Williams Nkurunziza ve beraberindeki heyetin gerçekleştirmiş olduğu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez, Bursa sanayisi ve ekonomisi hakkında bililer verdi. Bursa’nın sahip olduğu üretim kabiliyeti ile 112 ülkeden daha fazla ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan İbrahim Gülmez, “Türkiye’nin üretim üssü konumundaki kentimiz, ülkemizin de ikinci büyük ihracatçısıdır. Bursa, ayrıca Türkiye’de ihracat fazlası veren kentlerimizden birisidir” dedi.
Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşması açısından Afrika pazarının çok stratejik bir önem teşkil ettiğini söyleyen İbrahim Gülmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dünyadaki yoğun rekabet ortamından sıyrılmanın yolu, alternatif pazarlara yönelmekten geçiyor. Afrika kıtası bizim için bu anlamda çok önemli bir pazar. Türkiye’nin 2015 yılı itibariyle Ruanda’ya ihracatı yaklaşık 30 milyon dolar olarak gerçeklemiş, ithalatımız ise 118 bin dolar civarında. Bursa iş dünyası temsilcilerimiz ile Ruandalı işadamlarını bir araya getirerek yeni işbirlikleri oluşturmak adına elimizden geleni yapmaya hazırız.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<