Tekstil Ve Gıda Ihracatında Hedef

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Tekstilde hedefimiz 80 milyar dolar, gıdada ise 40 milyar dolarlık ihracat. Birlikte çalışırsak bunu yakalarız" dedi. Bakan Işık, göreve başladığı günden itibaren izlediği politika gereği...

01 Aralık 2014 Pazartesi 12:02
Tekstil Ve Gıda Ihracatında Hedef
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Tekstilde hedefimiz 80 milyar dolar, gıdada ise 40 milyar dolarlık ihracat. Birlikte çalışırsak bunu yakalarız" dedi.
Bakan Işık, göreve başladığı günden itibaren izlediği politika gereği her sektörden sanayicilerle birebir temas kuruyor. Yüz yüze iletişimi önemseyen Işık, her sektörle ayrı ayrı toplantılar yapıyor. Demir-çelik sanayicileriyle başlayan toplantılar zinciri daha sonra ilaç, kimya, makine, otomotiv sanayicileriyle devam etti. Bakan Işık, son olarak gıda, tekstil, hazır giyim ve deri sektörünün temsilcileriyle İstanbul’da buluştu. İstanbul Sanayi Odası’ndaki yemekte sektör temsilcileri ilk ağızdan beklentilerini Bakanlığa iletme fırsatı yakaladılar. İş adamları, Bakanlığın nitelikli eleman sorununa el atmasını istediler.
Bakan Işık ise, “Türkiye’de işsizlik probleminden daha ziyade ‘işçisizlik’ sorunu var” diyerek konunun çözümü için özellikle ara eleman yetiştiren meslek okullarına ayrı bir önem verdiklerini söyledi. Işık, sanayiye nitelikli personel yetiştiren Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki (OSB) meslek liselerinin sayısının 34’e çıktığını belirterek, önümüzdeki yıl bu sayıya 2 okul daha ekleneceğini bildirdi. Söz konusu okulların sanayicilerin bu sorunlarına önemli bir çare olacağına dikkati çeken Bakan Işık, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan "Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki ve Teknik Eğitimin Güçlendirilmesi Protokolü" ile sanayi ile iç içe olan meslek liselerinin sayısının her geçen yıl arttığını anlattı. Bakan Işık, şunları kaydetti:
"OSB liselerinde eğitim gören 7 bin öğrencimiz var. Bu sayıyı artırmayı istiyoruz. Bunun için liselerin sayılarını artıracağız. Son olarak İstanbul İkitelli OSB içinde bulunan İOSB Endüstri ve Teknik Meslek Lisesi ve Burdur-Bucak OSB’de yer alan Bucak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi inşaatları tamamlandı. Bu iki meslek lisesi de gelecek eğitim öğretim yılında öğrenci kabul etmeye başlayacak."
Bakan Işık, sektör temsilcilerinden yüksek teknolojili ürünler ve yenilikçi tasarımlar istedi. Tasarım yapan işletmelerin daha çok kar ettiğini belirten Işık, tasarlayan ve yüksek teknolojiyle üretenlerin daha çok ihracat yaptıklarını da ifade etti. Bakan Işık, 2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye Tekstil, Hazırgiyim ve Deri Ürünleri Sektörleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın 29 Ekim 2014 tarihinde hazırlandığını hatırlatarak, belgenin vizyonunun “tekstil, hazırgiyim ve deri sektörlerinde teknoloji ve tasarım içeren ürünlerde dünya pazarlarında lider ülke olmak” olarak belirlendiğini ifade etti.

2023 YILI HEDEFİ GIDA SEKTÖRÜNDE 40 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Bakanlığın GSMH içinde 290 milyar liraya yaklaşan payı ve 41 bin işletmeyle 400 bin istihdam sağlayan gıda sektöründe 2023 hedefinin 40 milyar dolar ihracat olduğunu hatırlatan Bakan Işık, gıda sektörünün üretim altyapısının daha modern hale getirilmesinin önemine işaret ederek, AR-GE ve verimlilik konularında daha etkin çalışılması gerektiğini kaydetti. Bütün sektörlerde toplam sayısı 157 olan AR-GE merkezleri içinde gıda ve içecek sektörünün sadece 4 AR-GE merkezi bulunmasının yeterli olmadığını kaydeden Bakan Işık, bu alanda daha fazla harcama yapılmasının önemli olduğuna dikkat çekti. AR-GE teşvikleri konusunda “Çok cömert davranıyoruz” diyen Bakan Işık, Bakanlığın elinde bulunan AR-GE bütçesini bitirememekten yakınarak, “Daha çok isteyin, AR-GE bütçemiz size açık. Gerekirse Maliye Bakanlığı’ndan ek AR-GE bütçesi talep ederiz, yeter ki siz sanayicilerimiz talep edin. Kapımız açık, ayağınıza geliyoruz dertlerinizi dinliyoruz, ülkenin kalkınması için gece gündüz birlikte çalışıyoruz, daha çok işbirliğiyle hedeflerimizi yakalayabiliriz. Tekstilde hedefimiz 80 milyar dolar, gıdada ise 40 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Birlikte çalışırsak bunu yakalarız” dedi.
Markalaşmayı çok önemsediklerini ifade eden Bakan Işık, 2013’te 10 milyar doları aşan ihracatın 2023’de 40 milyar dolar olmaması için hiçbir sebep olmadığını aktardı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, yakın zamanda Bursa’da “Otomotiv Yan Sanayisi Çalıştayı” düzenleyecek.
İhracat içinde yüzde 19’luk paya sahip olan tekstil, hazır giyim ve deri sektörü, yıllık 65 milyar dolar ciro elde ediyor. 29 milyar dolarlık ihracatıyla öne çıkan sektör, 1 milyon kişiye iş imkanı sağlıyor. Dünyanın 7. büyük tekstil ihracatçısı olan Türkiye, Avrupa’nın en büyük ev tekstili ve kot kumaş üreticisi konumunda. Türkiye, hazır giyimdeyse Avrupa’nın 3’üncü büyük tedarikçisi. 41 bin işletmeyle 400 bin istihdam sağlayan gıda sektörünün ise GSMH içindeki payı 290 milyar liraya yaklaşıyor.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<