"türkiye Enerjiyle Ilgili Bütün Kalemlerini..."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dünya Ekonomik Forumu’nda Türkiye’nin son zamanlarda yaptığı enerji atılımlarını değerlendirdi. Yıldız, Türkiye’nin enerjiyle alakalı bütün kalemlerini barıştan yana kullanacağını...

29 Eylül 2014 Pazartesi 17:46
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dünya Ekonomik Forumu’nda Türkiye’nin son zamanlarda yaptığı enerji atılımlarını değerlendirdi. Yıldız, Türkiye’nin enerjiyle alakalı bütün kalemlerini barıştan yana kullanacağını belirtti.
Bakan Taner Yıldız, Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen "Bölgesel Enerji Dinamiklerinin Anlaşılması" konulu panelde konuştu. Türkiye’nin son zamanlarda yaptığı enerji atılımlarını değerlendiren Bakan Yıldız, enerji ve siyasetin birbirinden ayrılamaz iki önemli başlık olduğunu söyledi. Yıldız, “Türkiye’nin doğusunda ve kuzeyinde bulunan hem doğalgaz hem de petrol kaynakları, dünyanın yüzde 65’ine karşılık geliyor. Batısında yine tüketimin neredeyse yüzde 65’ine karşılık geliyor. Bunun için Türkiye geliştireceği projelerle alakalı çok daha itinalı ve dikkatli davranması gerekiyor” dedi.
“Türkiye’nin geliştirdiği projelerle siyasi istikrarsızlığın bir unsuru değil tam tersi barışı gerekçe kılarak da bölgesindeki istikrarın temel bir unsuru olmaya gayret etmektedir” diyen Yıldız, özellikle bölgedeki uluslararası siyasetin olumsuz yükünü hafifletmek için de bu projeleri geliştirmeye devam edeceklerini vurguladı.
Türkiye’nin kullandığı doğal gaz oranlarından bahseden Yıldız, “Büyüyen ve ilerleyen Türkiye’nin kullandığı hem doğal gaz hem de petrol miktarı, bir çırpıda sayılacak 10-15 tane ülkenin toplam miktarından daha fazla” diye konuştu.
Yıldız, Türkiye’nin çizdiği enerji politikaları ve stratejileri ile bu noktayı yakaladığını belirterek, şunları söyledi: “Düşünüldüğünde birçok proje var. Türkiye’nin fiyat politikalarının belirlendiği bir enerji üssü olmaması için hiçbir sebep yok. Türkiye istikrarlı siyaseti ile beraber bu projeleri gerçekleştirebilecek düzeyde. Şu ana kadar Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı günlük 1,5 milyon varil kapasite ile çalışacak konumdadır. Bu aslında ambiyans olarak Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından daha yüksek bir kapasitedir. 50 milyon ton ile Bakü-Tiflis-Ceyhan ve 70 milyon ton ile Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı çalışıyor. Ama Irak’taki üretildiği kadar iletebileceğimiz için Irak’ta daha fazla üretilmesi ve bizim daha fazla iletebilmemiz, Ceyhan’dan dünya pazarlarına daha çok pazarlıyor olabilmemiz lazım. Bütün bunlar Türkiye’nin siyasi istikrarıyla son derece orantılı konulardır. Türkiye siyasi istikrarını koruyarak aslında bölgenin de istikrarına çok ciddi olumlu katkılar ortaya koymuştur. Bundan sonrada koymaya da devam edecektir.”

“TÜRKİYE ENERJİYLE ALAKALI TÜM KALEMLERİNİ BARIŞTAN YANA KULLANACAK”
Bölgesel istikrarsızlıkların etkisinin uzun süre tesiri olduğunu belirten Bakan Taner Yıldız, “Birincil enerji kaynaklarını oluşturan gerek ham petrol gerekse doğal gazın dünyada bir savaş gerekçesi olduğuyla ilgili kanaatlerin ağırlık kazandığını söyleyerek, “Türkiye, enerjiyle alakalı bütün kalemlerini bir barış gerekçesi olarak kullanacak. Türkiye enerjiyle ilgili yalnızca bir transit ülke olarak değil aynı zaman bir enerji merkezi olmayla ilgili hedeflerini devam ettirmektedir” ifadelerini kullandı.
Yıldız, dünya genelinde ekonomilerin küreselleştiğini, buna karşın politikaların ulusallaştığını da sözlerine ekledi. Irak’ın doğalgaz ve petrolünün o ülkenin kendi zenginliği olduğunu vurgulayarak Irak ile projeler yürüttüklerini söyleyen Yıldız, ”Türkiye, Irak’ın iç işlerine karışmak gibi bir niyeti yok. Eğer bir komşunuzun, bir kardeşinizin istikrarsızlığı sizi ilgilendiriyorsa, istikrarı da sizi ilgilendiriyor demektir" dedi.

“RÜZGAR ENERJİSİYLE YILLIK 1 MİLYAR DOLAR DAHA AZ DOĞAL GAZ İTHALATI OLACAK”
Siyasetle enerji sektörünün zaman zaman birbirinden izole edilerek ele alınması gerektiğini dile getiren Yıldız, Türkiye’nin Rusya ve İran’la gerçekleştirdiği projelerde bu izolasyonu çok iyi başardığını söyledi. Türkiye’nin enerji sektöründe yıllık 15 milyar lira tasarruf etme marjı bulunduğunu aktaran Yıldız, artan yenilenebilir enerji yatırımlarına dikkati çekerek, "Türkiye yalnızca rüzgar enerjisinde yaptığı yatırımlarla yıllık 1 milyar dolar daha az doğal gaz ithalatına inşallah yol açmış olacak" ifadelerini kullandı.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<