Türkiye son teknoloji sismik gemi alıyor

Denizlerde petrol ve doğalgaz aramaları için gerekli sismik araştırmaları yapacak araştırma gemisinin yapılmasına ilişkin sözleşme, MTA, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve yüklenici firma arasında imzalandı.

24 Nisan 2012 Salı 16:21 2012-04-24 16:21:00
Türkiye son teknoloji sismik gemi alıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, denizlerde petrol ve doğalgaz araştırmaları yapmak amacıyla Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'ne son teknoloji ile donatılmış bir sismik araştırma gemisinin alınacağını bildirdi.

Denizlerde petrol ve doğalgaz aramaları için gerekli sismik araştırmaları yapacak araştırma gemisinin yapılmasına ilişkin sözleşme, MTA, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve yüklenici firma arasında imzalandı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda düzenlenen törende konuşan Bakan Yıldız, Tuzla Tersanesi'nde yerli sanayinin katkısıyla yapılacak ve son teknoloji ekipmanlarıyla donatılacak sismik geminin 2 ve 3 boyutlu sismik arama faaliyetlerinde bulunacağını belirterek, ''Büyüyen, gelişen ve ilerleyen Türkiye'nin büyümeyen enerji sektörü olamaz. Türkiye bütün yönleriyle büyüyor, o açıdan arama faaliyetlerimizi de son teknoloji ile sürdüreceğiz'' dedi.

banner380

Söz konusu geminin yaklaşık 100 milyon avroya mal olacağını kaydeden Yıldız, modern Türkiye'nin parçası olacak geminin 2014 yılında MTA'ya teslim edileceğini söyledi. Yıldız, geminin finansmanının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından karşılanacağını, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın da bu konuda uzman bir kuruluş olarak aracılık yapacağını kaydetti.

Türkiye'de uzun zamandan bu yana kara ve denizlerde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na da (TPAO) bir sismik gemi alımı konusunda çalışma yapıldığını hatırlattı. Bu anlamda Piri Reis'in yaptıklarının bir kenara konulamayacağını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

 ''Piri Reis'in yaptığı çalışmalar, hatırlarsanız küçümsenmişti. Halbuki Piri Reis sadece TPAO'nun kullandığı bir gemi değil, uluslararası yatırımcıların da kullandığı bir gemiydi. Gazprom'un Güney Akım'la ilgili yaptığı çalışmalarda, BP'nin Libya ve Gürcistan'la alakalı yaptığı çalışmalarda Piri Reis'in katkısı var. En son Kıbrıs açıklarında da bu gemiyle çalışmalar yaptık. Son teknoloji kullanacağız ama vefa duygumuzu da barındıracağız.''

Geminin ismi

Basın mensuplarının ''geminin adı ne olacak?'' şeklindeki soruları üzerine Yıldız, gemiye isim henüz düşünülmediğini belirterek, ''Geminin anahtar tesliminde sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın da fikirleri alınarak isim konulacak'' dedi

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin yerli bir araştırma gemisine sahip olmasının önemine işaret ederek, ''Mavi vatanımızın üstü bizim, hava sahası bizim, ama altı da bizim. Sismik araştırma gemisi ile mavi vatanın altında neler var, onu göreceğiz, bileceğiz'' dedi.

Petrol ve doğalgaz aramaları için gerekli sismik araştırmaları yapacak araştırma gemisinin yapılmasına ilişkin sözleşme, MTA, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve yüklenici firma arasında imzalandı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda gerçekleştirilen törende konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yapılacak geminin bilimsel araştırma fonksiyonunun denizcilik fonksiyonundan çok daha öne çıktığını belirterek, ''Mavi vatanımızın üstü bizim, hava sahası bizim, ama altı da bizim. Sismik araştırma gemisi ile mavi vatanın altında neler var, onu göreceğiz, bileceğiz'' diye konuştu.

''Denizlere hakim olan, cihana hakim olur'' sözünü hatırlatan Yılmaz, denizciliği Türk'ün büyük milli ülküsü olarak benimsenmesi ve bunun da az zamanda başarılması gerektiğini ifade etti. Denizlerdeki sismik araştırmalar için Türkiye'nin genelde dışarıdan hizmet aldığını, bu geminin yapımı ile Türkiye'nin bu alanda ilk defa kendine yeterli hale geleceğini anlatan Yılmaz, ''Geminin yapımı için verilen 30 aylık süre çok uzun. Bizim mümkünse yarın denizlere çıkarabilmemiz lazım. Yarın değilse de 6 ay sonra çıkarmamız lazım. İstanbul Tersanesi yetkililerine sesleniyorum, gerekirse günde 2 vardiya, 3 vardiya yapılsın, ne kadar erken biterse Türkiye'nin denizlerdeki çıkar ve menfaatleri o kadar savunulmuş olur'' dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da proje değerlendirilirken 2 amacı dengelemeye çalıştıklarını, bunlardan birincisinin uluslararası düzeyde ve bilimin gereklerine tam uygun bir sismik araştırma gemisi yapılması, ikincisinin de Türkiye'nin savunma sanayisinin geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Geminin yapımında Türk sanayiinden projeye katkı sağlayabilecek tüm kuruluşların katkı sağlamasının hedeflendiğini vurgulayan Bayar, ''Gemi Tuzla'da bulunan bir tersanemiz tarafından yapılacak. Aynı tersane Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 2 proje inşa ediyor'' dedi.

MTA'ya yapılacak sismik geminin üzerinde Türkiye'de yapılmayan ithal malzemelerin bulunacağını, bunun dışında Aselsan'ın bir takım teknolojilerinin de gemide kullanılacağını kaydeden Müsteşar Bayar, ''İstanbul Teknik Üniversitesi bu projeye destek verdi. Ayrıca yurt içinden destek alabilecek bütün sanayi ve araştırma kuruluşlarını projemize katmış durumdayız. Ben ümit ediyorum gemi inşa sanayimiz önemli bir ürün kazanmış olacak, Türkiye'nin de önemli bir ihtiyacı karşılanmış olacak'' dedi.

MTA Genel Müdürü Üzer

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer de böyle bir gemiyi almayı uzun dönemdir istediklerini, fakat yeterli finans güçleri olmadığı için talip olamadıklarını söyledi. Üzer, ''Karalarda çok başarılı çalışmalar yaptık, fakat deniz araştırmalarını hep eksiğimiz olarak görürdük. Karadeniz ve Akdeniz'de sismik yapalım diye yabancı Ar-Ge şirketlerinin teklifleri olurdu, biz de hüzünlenirdik'' diye konuştu.

Gemi alımı konusunu Enerji Bakanlığına çekine çekine sunduklarını, fakat Bakan Yıldız'dan tam destek gördüklerini kaydeden Üzer, ''Bu gemi Türkiye'ye prestij kazandıracak. Zenginliklerimizi mutlaka bilmemiz gerekiyor. Karaları biliyoruz ama denizlere inemiyorduk. Bu gemi araştırma konusunda büyük katkı sağlayacak'' dedi.

Yüklenici firma temsilcisi

Proje yüklenicisi firma İstanbul Tersanesi İcra Komitesi Başkanı (SNR Holding) Atilla Çiftçigüzeli, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin savunma sanayi ve gemi inşaatına katkı sağlamanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

İnşaatına başlanacak olan geminin 2 ve 3 boyutlu sismik araştırma yapmanın yanı sıra denizlerdeki her türlü jeolojik araştırma yapmaya imkan sağladığını ifade eden Çiftçigüzeli, 30 ay sonra teslim edilecek geminin son teknoloji ile donatılacağını, verilerin ise gerçek zamanlı olarak izlenebileceğini vurguladı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Son Güncelleme: 24.04.2012 16:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<